«

»

A HPV-oltás biztonságos és hatékony

A HPV-oltás biztonságos és hatékony

hpv illusztráció
A humán papillomavírus, azaz a HPV elleni védőoltás biztonságos és hatékony védelmet nyújt a fiatal lányok és nők számára a méhnyakrák kórokozója ellen – igazolta egy újabb kutatás.

 

A londoni Cochrane Group tanulmánya immár a sokadik, amely ugyanerre az eredményre jut. Korábban többi között az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra a megállapításra jutott, hogy a HPV-oltás biztonságos és érdemes beadatni.

A kutatás a világ különböző tájain élő több mint 73 ezer fiatal lány és nő bevonásával készült, és 26 korábbi vizsgálat elemzésére épült. .A vizsgált 15 és 26 év közötti nőknél a védőoltások minden 10 ezer esetben 341-ről 157-re csökkentette az abnormális méhnyak sejtek kialakulásának a kockázatát.

A tanulmány tovább gyarapítja azon bizonyítékok tárházát, amelyek szerint a HPV-oltás jelenti a leghatékonyabb védelmet a fiatal lányok számára a méhnyakrákkal szemben – kommentálta az eredményeket a brit közegészségügyi szolgálat (PHE) védőoltásokkal foglalkozó részlegének vezetője, Mary Ramsay. A vakcina ellenzői azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a védőoltás ártalmas lehet, aminek lehetőségét alaposan ki kell vizsgálni.

Világszerte évente csaknem 528 ezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, közülük 266 ezren halnak bele a betegségbe. A statisztika Magyarországon sem jó. “Hazánkban évente több száz nő hal meg méhnyakrákban. Ez a halálozási szám oltás és rendszeres nőgyógyászati kontroll mellett nulla lehetne. Ezek tények. Szinte érthetetlen, miért fogékonyak mégis jó páran a „valaki azt mesélte, azt hallotta, hogy azt mondták…-típusú híresztelésekre” – véli dr. Kulcsár Andrea, a Genium és a Medikids nemzetközi tekintélyű védőoltási tanácsadója.

 

A HPV-elleni oltást kiemelten ajánlják a Genium orvosai is.
(részletekért kattinston)