«

»

A méhnyakrák szűrés legújabb módszere

 

Több életet ment a méhnyakrák szűrés legújabb módszere

 

A hagyományos Papanicolaou módszerrel (CP) végzett teszt bevezetése a méhnyakrák előfordulását és halálozását világszerte csökkentette. De sajnos a CP nem a tökéletes módszer. A CP sejtgyűjtés során a méhnyakról és nyakcsatornáról a mintavevő eszközzel vett sejteknek csak egy része vihető fel a tárgylemezre (üveglap), a többi a mintavevő eszközön marad, kenetkészítés során a sejtek művileg károsodhatnak, kiszáradhatnak, ezáltal megnehezítik a diagnosztikát, illetve a mintavétel során a jelenlévő vér, nyák, gyulladásos izzadmány, törmelék, ugyancsak tovább nehezíti a kenet diagnosztizálását.

Ezeket a korlátokat szünteti meg az ún. folyadék alapú (liquid based) citológiai méhnyakrák szűrés (LBC).

Az LBC során a nőgyógyász a sejtgyűjtő eszközzel a méhszájról és a nyakcsatornáról átmeneti zóna; innen indul ki a méhnyakrák 90%-a) elvégzi a mintavételt – nem kenetet készít, – hanem az ezen lévő összes sejtet a műanyag edényben lévő (Preserv CytR) fixáló oldatba helyezi.

Ezt követően a citológiai laborban a speciális (ThinPrepR 2000 Processor) folyadékban lévő mintából az alábbiak szerint készíti el a kenetet:

  • a diszperzió során, a forgó mechanizmus a sejteket a zavaró mértékű nyáktól, vértől, törmeléktől elkülöníti, egyes sejtes réteget hoz létre, amelyet a fentiek nem korlátoznak;
  • a sejtgyűjtés során a folyadékból a processor vákuum segítségével a készülékben lévő membrán külső felszínére viszi a sejteket, majd a software kontrollja mellett a vizsgálandó filterre széleszti;
  • a levegőnyomás a membránon összegyűjtött sejteket számítógép vezérléssel tárgylemezre széleszti.

 

lbc_abra

Forrás: Prof. Dr. Bak Mihály cytopathológus

 

Az így elkészített ún. monolayer (egyes sejt) preparátumokat a citológiai laboratóriumban speciális automata festőgéppel (Varistain-24; Shandon, GB) nemzetközileg elfogadott eljárással megfestjük, és ezt követően a sejteket fénymikroszkópos vizsgálattal diagnosztizáljuk. A cervix cytologiai diagnosztika a nemzetközileg elfogadott Papanicolaou (P0 – P1, P2, P3, P4, P5), illetve a Bethesda 2001 (negatív, egyéb; nem daganatos; kóros; daganatos) szerint történik.

 

Warning!

TÉNYEK

Az LBC a méhnyakrák okozta halálozás csökkentésének leghatékonyabb új módszere. A folyadék alapú (LBC) méhnyakrák szűrés minden tekintetben felülmúlja a hagyományos (PC) diagnosztikát, lehetővé teszi a legkorábbi méhnyakrák megelőző állapotok felismerését és gyógyítását:

A méhnyakrák okozta elhalálozás Magyarországon 2011-ben 413 volt, az európai uniós átlag ehhez képest évente 100 eset alatt van.

Magyarországon az LBC méhnyakrák szűrést jelenleg az OEP nem támogatja.

 

 

A PC és LBC vizsgálatok hatékonyságának összehasonlítása

(Prof. Dr. Bak Mihály cytopathológus)

lbc_tablazat


Important!

Az LBC méhnyakrák szűrés elérhető a Genium Központban!
Részletekért hívja központunkat a 06 1 700 4411 telefonszámon