A szülésről

A szülésről

Tartalom:

 

A szülés várható idejének meghatározása

A szülés várható idejét a gyakorlatban az utolsó menstruáció első napjához képest határozzuk meg, mivel a fogantatás ideje bizonytalan. Ezért fontos megjegyezni, vagy átgondolni az utolsó vérzés biztos időpontját. Embernél a terhesség ideje statisztikák szerint 9 holdhónap, 40 hét vagy 280 nap. A szülészeti gyakorlatban a betöltött hetekben számolunk. A szülés várható idejének kiszámítása az ún. Naegele-módszerrel történik (utolsó menses első napja +7 nap, -3 hónap), melyet módosítani kell a körülményeket figyelembe véve (ciklus hossza, ultrahang lelet, első magzatmozgás ideje stb.). Például, ha az utolsó vérzés első napja március 17-én volt, a szülés várható időpontja december 24.

Ha valaki mégis pontosan ismeri a fogamzás idejét, a szülés várható ideje onnan számított 38 hét vagy 266 nap.

Nagyon fontos a pontosság, ugyanis sok vizsgálat (AFP, ultrahang, amnioszkópia) meghatározott időponthoz van kötve, illetve a terhesség esetleges befejezésében is fontos döntési tényező a terminus időpontja.

Tudni kell, hogy minden ilyen előzetes számítás statisztikákon alapul és csak valószínűséget ad meg. A kiszámított napon a terhesek indössze kb. 10 %-ának szülése zajlik le, azonban nem kell lebecsülni ezt a számítást, mert +/- 7 napon belül zajlik le a szülések 80-85 %-a. A fennmaradó 15-20 % nagyobbik része sajnos koraszülés, a többi túlhordás.

Ha ki szeretné számolni terhességének pillanatnyi korát és a várható terminusát, klikk ide.

vissza a lap tetejére

 

A szülés megindulásának jelei

Nagyon fontos, hogy a szülőnők ismerjék a szülés megindulásának jeleit, hogy tudják, mikor kell kórházba indulni, vagy a koraszülés első fenyegető jeleit észlelhessék.

A szülés közeledtét jelző jelek:

  • jósló fájások (a szülés megindulása előtti 2-4 hétben, óránként néhány alkalommal, mely napokra abbamaradhat)
  • Nyákdugó távozása
  • Méhszáj megrövidülése, fájások nélküli tágulása (csak belső vizsgálattal állapítható meg)
  • Keresztcsonti vagy derékfájdalom

Szülés megindulásának egyértelmű jelei:

  • Magzatvízszivárgás vagy folyás
  • Tágulási vérzés
  • Tágulási- vagy tolófájások

vissza a lap tetejére

 

Vajúdás

A vajúdás a szülés tágulási szakasza, amikor a medence bemenetébe beilleszkedett elöl fekvő magzati rész (95 %-ban magzati koponya) és a buroksapka a fájások (a méh összehúzódások, kontrakciók) hatására kitágítják az addig zárt méhszájat. A méhszáj tágasságát cm-ben határozzuk meg (1-10 cm). A vajúdás szakasza addig tart, amíg belső vizsgálattal már nem érezzük a méhszájat (“eltűnt méhszáj”) és a koponya a legnagyobb kerületével át nem haladt a medence bemeneten.

A vajúdás a szülés folyamatának leghosszabb szakasza. A valódi vajúdás először szülőknél 6-12 óra, míg többedszer szülőknél 4-8 óra szokott lenni. A magzatburok legtöbbször spontán megreped, de gyakran előfordul, hogy mesterségesen kell megrepeszteni a vajúdás alatt. A tágulási szakaszban a kismamák nincsenek ágyhoz kötve (csak ha epidurálva vannak), felkelhetnek, sétálhatnak, de pihenéssel, zenehallgatással esetleg alvással is tölthetik a vajúdás hosszú óráit. A vajúdás alatt a kismama az oldalán fekve, vagy a képen látható pozitúrák egyikében helyezkedjenek el.

vissza a lap tetejére

 

Kitolási szak

A kitolási szak akkor kezdődik, amikor a koponya legnagyobb kerültével áthalad a medence bemeneten és a méhszáj teljesen eltűnt a vizsgáló kéz számára. Ilyenkor felerősödnek a fájások (ún. tolófájások kezdődnek), a koponya kezd egyre jobban lefelé haladni, majd a medence üregébe kerül. A kismama ilyenkor csillapíthatatlan székelési ingert szokott érezni. Először a koponyának, majd a törzsnek kell áthaladni a szülőcsatornán, melynek több szűkülete is van, ahol elakadhat a szülés. A magzat teste eközben passzívan több, ún. forgást hajt végre, mely segíti a szülőcsatorna íveihez és szűkületeihez való alkalmazkodást. Amikor a magzat fejtetője megjelenik a szeméremrésben és elődomborítja a gátat, gyakran szükséges gátmetszést végezni a gátrepedés megelőzésére.

Elsőnek megszületik a magzat fejtetője, majd kigördül a homlok, az arc, megjelennek a fülek és megszületik a fej. A szülésznő irányítása mellett világra jön a mellső váll, végül a hátsó váll bújik elő a szeméremcsont alól. Ezzel a szülés legnehezebb része lezárul, ugyanis a törzs további része mintegy kicsusszan a jól előtágított szülőcsatornán, némi maradék magzatvíz kíséretében.

A kitolási szakban a szülőnőnek aktív szerepe van, ugyanis a fájások alatt haspréssel segíti a méhtevékenységet. Nagyon fontos a helyes légzéstechnika és az erős hasizom. Ilyenkor mutatkozik meg a nők emberfeletti ereje, fegyelmezettsége vagy kondíciója. Erre a szakaszra fel lehet készülni a kismamatorna és légzőgyakorlatok segítségével. A kitolási szak általában 30-60 percig szokott tartani, de először szülőknél néha 90 percig is eltarthat.

vissza a lap tetejére

 

Megszületés

A magzat újszülötté válása a köldökzsinór lefogásával és átvágásával történik meg, melyet előzetes kérésre a jelenlévő hozzátartozó is elvégezhet. Az újszülött első ellátása után a babát az édesanya hasára helyezzük, az első kontaktus és kötődés érdekében. Erre csak abban az esetben nem szokott sor kerülni, ha az újszülöttnek alaposabb ellátásra van szüksége és ehhez az előtérben lévő speciálisan felszerelt újszülött asztalhoz viszik. De nem kell aggódni, amint a baba megkapta a megfelelő ellátást, azonnal visszahozzák az édesanyához. Az újszülött leggyakrabban a megszületés után azonnal élesen felsír, de sokszor adódik hogy a kitolási szakban elalélt baba csak a leszívást követően, vagy stimuláció hatására sír fel rövid időn belül. Az is előfordul, hogy a szülésznő vagy a gyermekgyógyász nem engedi a felsírást a leszívás előtt, nehogy a magzat a magzatszurokkal teli vizet belélegezze. Ilyenkor sem kell aggódni, mert a köldökzsinóron keresztül még kapja az oxigéndús vért a köldökzsinór elvágásáig.

A friss újszülöttet nem úgy kell elképzelni, mint ahogyan a hollywoodi filmekben szokták ábrázolni. Nagyon gyakran az újszülött teste fehér, viasszerű bevonattal, ún. magzatmázzal borított, vagy vérrel, esetleg magzatszurkos magzatvíztől nedves, csúszós. A feje sem mindig olyan kisimult, mint a filmeken. Sokszor tűnik a fej deformáltnak a fejtetőn képződő vizenyő miatt, amely ártalmatlan jelenség és pár órán belül magától elmúlik.

vissza a lap tetejére

 

Lepényi szak

A lepényi szak a magzat megszületésétől a méhlepény megszületéséig tart, mely pár perctől akár 15 percig is eltarthat. Időtartamát a lepény leválásának tendenciája határozza meg, mely függ a lepény tapadásának szívósságától és a méhtevékenységtől. A leválás egy bővebb vérzés kíséretében történik meg és egy nyomásra megszületik a lepény. A lepényt alaposan megvizsgáljuk, hogy burai, anyai- és magzati felszíne hiánytalanul megszülettek. A lepényi szakban méhösszehúzókkal segítjük a vérzés csillapodását.

vissza a lap tetejére

 

Lepény utáni szak

A lepény utáni szaknak a lepény megszületése utáni első két órát tekintjük. Erre azért van szükség, mert a legtöbb vérzéses probléma ebben az időszakban szokott jelentkezni, valamint ebben a szakaszban történik meg a szülési sérülések feltárása, ellátása illetve az esetleges gátmetszés sebének egyesítése. A kismama és újszülöttje a lepény utáni szakot a szülőszobán tölti, szoros megfigyelés alatt.

vissza a lap tetejére

 

Gyermekágy

Gyermekágyi időszaknak a szülést követő első hat hetet nevezzük. Nagyon fontos történések miatt különböztetjük meg ezt a szakaszt. Többek között ebben a szakaszban következik be a szüléskor létrejött sérülések, és a méhlepény ágyának a regenerációja, a terhesség alatt megnőtt méhtest visszafejlődése, a méhszáj visszazárulása, a tejbelövellés és a szoptatás kezdete. Ilyenkor a kismama viszonylag védtelen, ezért érdemel különös figyelmet. A gyermekágy első 4-5 napját általában minden kismama az osztályon tölti, lábadozással és várakozva arra, hogy újszülöttjének első kivizsgálása lezáruljon.