A szülészeti fogó története

 

Szülészeti fogó, vákuum

Tartalom:

 

A szülészeti fogó története

Valószínűleg a XVII-XVIII. században az angol Chamberlain orvosdinasztia titkos szülészeti eszközeként került kifejlesztésre az első szülészeti fogó. Számtalanszor használták a szülés befejezésére az orvoscsalád működése során. Az eszközt titkos találmányként őrizték, még a szülőnő sem láthatta, mit művel a szülész a lepedő túloldalán, mellyel elfüggönyözte magát az orvos a szülés alatt. Később, mikor kitudódott az eszköz léte, egy gazdag orvos meg akarta vásárolni, de furfangosan csak az egyik kanalat adták el neki hatalmas összegért, ami önmagában használhatatlan.

Az ötletből kiindulva a német Naegele, majd a norvég Kristiania Kielland (1916) és sokan mások készítettek szülészeti fogót. Az elmúlt 300 év során kb. 200 különböző fogómodellt konstruáltak, kisebb-nagyobb különbségekkel Jelenleg háromféle fogó honosodott meg a szülészeti gyakorlatban: a Pajot-Naegele-féle kimeneti fogó, a Kielland-féle magas bemeneti fogó és a Shute-féle paralel fogó, mely koraszülések levezetésére is alkalmas.

vissza a lap tetejére

 

A szülészeti fogóműtét

A fogóműtét a szülésbefejező műtétek közé tartozik. Elnevezése eléggé ijesztőnek hangzik (hiszen “műtét”), de a gyakorlatban korántsem olyan rémisztő. Megfelelő feltételek és szakavatott kezekben segítő eszköze a szülészetnek, mellyel életet lehet menteni. Manapság újra reneszánszát kezdi élni ez az utóbbi évtizedekben méltánytalanul mellőzött eszköz.

A közhiedelemmel ellentétben a fogó célja nem a gyermek fejének a összeszorítása és lehúzása, erre az eszköz nem is lenne alkalmas. A fogó célja a fej megfelelő pozícióba való irányítása, húzása a kitolási szakban a fájások alatt, valamint a szülőcsatorna falának eltartása a fejtől, ezáltal a szülőcsatorna ellenállásának csökkentése. A módszer bármilyen félelmetes, a megfelelő pillanatban való alkalmazása megóvhatja a magzat egészségét vagy akár az életét is. Leggyakrabban fájásgyengeség miatt, vagy koraszülés esetén (Shute-fogó) jön szóba az alkalmazása. Használható az anya érdekében is, amikor kíméletes kitolási szak elérése a cél. Intézményünkben fogóműtétet nem alkalmazunk, csak vákuumextrakciót.

vissza a lap tetejére

 

Vákuumextrakció

A vákuumextrakció szintén a szülésbefejező műtétek közé tartozik. Az első szívógépet 1952-ben Malström svéd szülész készítette. A szülészeti vákuum berendezést arra fejlesztették ki, hogy a fogóhoz hasonlóan, megfelelő feltételek esetén alkalmas legyen a kimenetben, vagy a medenceüreg mélyén lévő koponya kihúzására. A legtöbb intézetben kiszorította a fogóműtétet a gyakorlatból, mert jól használva kevesebb anyai lágyrész sérülést okoz. Az eszköz egy szívókészülékből, és egy hozzá csatlakozó flexibilis nyelű szívókorongból áll. A szívókorongot helyezik fel a magzat fejtetejére és vákuummal (-80 kPa nyomás) rögzítik azt, ezáltal húzást gyakorolhatnak vele. Előnye a fogóval szemben, hogy kevesebb anyai szövődményt okoz (DE! a magzat sérülések aránya közel azonos, sőt egyes tanulmányok a fogó esetén találtak kevesebb sérülést), hátránya viszont, hogy lassabban kivitelezhető, mivel az eszköz összeillesztése és a vákuum kialakítása 10-15 percet is igénybe vehet, míg a fogó szinte azonnal alkalmazható veszély esetén. Továbbá nem alkalmazható egyes tartási rendellenességek estén és koraszülöttek világrahozatalánál sem.

vissza a lap tetejére