«

»

Az új koronavírus járvánnyal kapcsolatos intézkedések

COVID-19: RENDKÍVÜLI INTÉZKEDÉSEK

 

Irányelvek és ajánlások a Covid-19 járványhelyzetben

2020. 09. 01.

 

Tisztelt Ügyfeleink, Pácienseink, 

továbbra is igyekszünk mindent megtenni a megelőzés és a biztonságos ellátás érdekében: intézményünkben kötelező az orr-szájmaszk használata, a kézfertőtlenítés rendszeres és előírás szerinti gyakorlata, a másfél méteres távolság megtartása, az érintkezések minimalizálása.

A hatósági Covid kérdőív kitöltése, ennek szakszemélyzet általi ellenőrzése kötelező. Előbb telefonos ügyfélszolgálatunk (időpontfoglalás során illetve érkezést megelőzően) kikérdezi, majd recepciós munkatársaink írásban is kérik az NNK által előírt kérdőív kitöltését. A kérdőívet a vizsgáló orvos láttamozza.

Munkatársaink ellenőrzik az érkező páciensek hőmérsékletét (kiskorú esetén kísérőjét is).

Ügyfél/páciens rendeléseinkre egyedül, kísérő nélkül jöhet. Kivételt csak a kiskorú páciensek képeznek, őket 1 szülő vagy törvényes képviselő kísérheti. (Kérjük, várandósgondozásra, babamozi ultrahang vizsgálatra is kísérő nélkül jöjjön; a vizsgálatról készült képi és mozgóképes felvételeket otthon letölthető és megtekinthető.)

A maszk viselése az intézmény területén minden dolgozóra és minden páciensre nézve kötelező.

A rendelőkben és a váró helyiségekben a székeket legalább 1,5 méter távolságra helyezzük el.

Gyerekváróban játékok nem lehetnek.

A higiénés szabályok fokozott alkalmazása van érvényben: ellátás kizárólag előzetes időpontfoglalás szerint, megfelelő távolságtartás megtartása ajánlott, pretriage és folyamatos fertőtlenítőszeres takarítás az intézmény területén.

A magas kockázatú beavatkozások végzésénél a dolgozóknak védőruha használata kötelező és biztosított: szájmaszk/FFP2 maszk, arcpajzs, egyszerhasználatos sapka, kesztyű, kabát.

Dolgozóink az intézménybe való lépéskor nyilatkoznak, hogy nincsenek infekcióra utaló tüneteik, panaszaik. Panaszok, Covid-gyanú vagy kontakt esetén távol maradnak, és az aktuális protokoll szerint járnak el (ld. Ajánlás a koronavírus járvánnyal kapcsolatosan, 2020. 9. 2.)

 Az intézkedések be nem tartása a vizsgálat illetve az egészségügyi szolgáltatás megtagadását vonja maga után. A dolgozókat az ajánlások és irányelvek be nem tartása esetén munkahelyi vezetőjük köteles figyelmeztetni, az Infekció Kontroll Bizottság, ha ilyet észlel, a dolgozót köteles írásban figyelmeztetni.

Érvényes: 2020. szeptember 2-ától visszavonásig.


 

KORÁBBI INTÉZKEDÉSEK

 

A COVID-pozitív fertőzöttek száma ismét emelkedik hazánkban, főleg a mobilis fiatal korosztályban. Ezért megelőző intézkedésként – a rendkívüli korlátozások időszakában bevált módon – arra kérjük látogatóinkat, hogy rendeléseinkre kísérők nélkül érkezzenek. Szükséges és indokolt esetben (pl. gyermek páciens) 1 fő kisérő engedélyezett. Gyermek kísérő nem jöhet szülő vagy testvér vizsgálatára.

Természetesen – a hatósági előírásokkal összhangban – továbbra is kötelező a szájmaszk viselése (mind váró terekben, mind rendelőkben), az előírt távolságtartás, kézmosás, fertőtlenítőszerek használata, az intézményben pedig fokozott fertőtleítési protokollt alkalmazunk. Vigyázunk magunkra, vigyázunk egymásra! Elővigyázatossággal és szakszerű óvintézkedésekkel továbbra is elkerülhetjük a járvány veszélyeit.

 Érvényes: 2020. 08. 12-től visszavonásig
Közzétéve: 2020. 08. 11. 13:31


Egészségközpontunk a rendkívüli járványügyi helyzetben is töretlenül igyekszik ellátni feladatait. Ehhez fokozott óvintézkedéseket alkalmazunk, melyek ügyfeleink, pácienseink biztonságát is maximálisan védeni hivatottak. Ezért kérjük és köszönjük megértésüket és együttműködésüket alábbiakban:

Az NNK, illetve az Országos Tiszti Főorvos 13305-41/EÜIG/2020 sz. rendelete értelmében, 2020. május 4-étől teljes körű járóbeteg ellátást bonyolítunk, alábbi speciális preventív intézkedések mellett*:

 

Időpontfoglalás

Időpontfoglaláskor a call centerünk továbbra is COVID-19 tünetellenőrzést végez. A korábban vagy online foglalt időpontok esetében megjelenést megelőző napon felhívjuk a pácienst, és kikérdezzük COVID-19 csekklista vonatkozásában. Az időpontok kiosztásakor fokozottan figyelünk arra, hogy a minimális kontaktus elve, illetve a megfelelő távolságtartás érvényesüljön.

 

Fertőzés gyanú esetén 

Amennyiben páciensünk vagy (gyermek esetén) kísérője COVID-19-cel kapcsolatba hozható tüneteket észlel (légúti illetve fertőző betegség tünetei, úgymint – láz, köhögés, légszomj, torokfájás, orrdugulás stb.) vagy fertőzöttség gyanúja merül fel (szoros kontakt útján), kérjük halassza el látogatását egészségközpontunkba, és kérjen új időpontot rendelésünkre! Telefonos ügyfélszolgálatunk segíteni fog az időpont átfoglalásában, illetve videókonzultációs lehetőséget biztosítunk.

 

Érkezés

Ügyfeleinket, pácienseinket arra kérjük, pontosan érkezzenek, így elkerülendő a váróban való tartózkodást, másokkal való együttlétet. Intézményen belül egymástól 1,5 méter távolság megtartása kötelező.

Kérjük, orvosi vizsgálatra, laborvizsgálatra jöjjön kísérő nélkül! Felnőtt páciens kizárólag egyedül, gyermek páciens egyetlen kísérővel léphet be, ezzel is biztosítva a lehető legkevesebb érintkezést. Kivételt képeznek a magzati diagnosztikai ultrahang vizsgálatra érkező pácienseink (várandósgondozás során ultrahang vizsgálat, genetikai ultrahang, babamozi), akiket 2020. május 19-étől, a kormányzati kijárási és ellátási korlátozások feloldását követően — az óvintézkedések betartása mellett — ismét elkísérhet párjuk a vizsgálatra.

Important!

Örömmel jelentjük, hogy terhességi ultrahang vizsgálatokra (magzati ultrahang szűrés, genetikai ultrahang, babamozi) ismét fogadhatunk kísérőket, így a kismamák és kispapák együtt nézhetik a magzati ultrahang vizsgálat képeit rendelőinkben.

 

Belépés, intézményben tartózkodás

Belépés előtt testhőt mérünk, az előírásoknak megfelelően koronavírus betegség gyanús páciens ellátását nem teljesíthetjük, belépésük az intézménybe nem lehetséges.

Belépés előtt a kézfertőtlenítés és szájmaszk felhelyezése kötelező. A maszkokat, kérjük, viseljék az intézményben tartózkodás teljes időtartama alatt, továbbá ismételt kézfertőtlenítésre is felhívjuk figyelmüket.

A recepción, bejelentkezés során, a koronavírus gyanús esetek kiszűrését célzó kérdőív kitöltése kötelező.A hivatalos (Nemzeti Népegyészségügyi Központ, Országos Tisztifőorvos) kérdőív kitöltésének megtagadása esetén nem áll módunkban fogadni szakorvosi vizsgálatra vagy laborvizsgálatra. A csekklista kitöltése páciensek és kísérők számára egyaránt szükséges.

Koronavírus-fertőzés gyanúja esetén személyzetünk speciális eljárásrendet fog alkalmazni (elkülönített pre triage rendelőben, speciális védőfelszerelésben – FFP2 maszk, védőmaszk, védőszemüveg, köpeny, gumikesztyű – való vizsgálat, illetékes eü. hatóságok értesítése).

 

Magas kockázatú beavatkozások

A SARS-CoV-2 vírus átvitele szempontjából magas kockázatot jelentő elektív beavatkozások előtt kötelező a páciensek tesztelése, a magas kockázatú beavatkozásokra csak egy negatív PCR vizsgálati eredmény birtokában kerülhet sor. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tagozatainak definíciója szerint magas kockázatúnak minősül csecsemő- és gyermekgyógyászat területen a lázas beteg kivizsgálása, köhögés kivizsgálása, artériás és vénás beavatkozások, továbbá minden fül-orr-gégészeti beavatkozás.**

 

* az NNK, illetve az Országos Tiszti Főorvos 13305-41/EÜIG/2020 sz. rendelete (2020. 05. 04.), valamint az EMMI egészségügyi ellátás új rendjéről szóló IV/4265/2020/EAT miniszteri dokumentuma (2020. 05. 04.) értelmében.

** ld. részletesen NNK, OTF 13305-41/EÜIG/2020, melléklet.

A fenti rendkívüli intézkedések maradéktalan betartására kérjük látogatóinkat, ezek megtagadása esetén nem áll módunkban  az ellátást biztosítani.   

Frissítve: 2020. május 18, 18:07

 

Az aktuális járvány idején a megelőzés, illetve a hozzánk forduló páciensek védelme elsődleges feladatunk. Intézkedéseink — a Nemzeti Népegyészségügyi Központ és az Operatív Törzs ajánlásaival és előírásaival összhangban — a megelőzést, ügyfeleink és személyzetünk védelmét, ellátásunk gördülékenységét szolgálják.

A fokozott óvintézkedéseink mellett, működésünk zavartalan. Mint mindig, ezentúl is számíthat ránk.

 


 

 

EGÉSZSÉGÜGYI VESZÉLYHELYZETI KÖZLEMÉNY ÜGYFELEINK ÉS DOLGOZÓINK SZÁMÁRA

2020.03.19. 12:00

Dr. Fábián Lajos Károly, az Igazgatóság Elnöke 

 

Tisztelt Ügyfeleink, Dolgozóink, és minden hozzánk ellátásért forduló honfitársunk!

Mint azt a médiában mindenki követheti, mindannyian nehéz és embert próbáló időket élünk, és ez még csak a felkészülésünk szakasza.

Nagy egészségügyi szolgáltatóként percre pontosan követjük a Kormány, az Operatív Törzs, a különböző kormány által létrehozott akciócsoportok, illetve irányító hatóságaink közleményeit, álláspontját, és pontosan végre is hajtjuk azokat.

A jelenlegi, és a közeli jövőben várhatóan még komolyabbra forduló egészségügyi veszélyhelyzetben egyetlen és fő prioritásunk betegeink érdekeinek szolgálata, és munkatársaink egészségének megőrzése. Igen, ez utóbbi kritikusan fontos, mert csak egészséges orvos, és egészséges szakdolgozó tud a hozzánk forduló rászorulókon segíteni.

Ebből adódóan sok – folyamatosan változó, szigorodó – korlátozással találkozik mindenki, aki ellátóhelyeinket felkeresi. Azt már korábban közöltük, hogy ugyan az EMMI és az NNK javaslata nem érintette a magánszolgáltatók halasztható beavatkozásainak felfüggesztését, de mi – szigorúan szakmai szempontok alapján, betegeink és munkatársaink egészségének védelme érdekében – a halasztást tűrő beavatkozások végzését leállítottuk, 65 évesnél idősebb munkatársainkat felmentettük a munkavégzés alól, és munkatársaink derékhadát az alábbi célok érdekében, a veszélyhelyzeti különleges jogrend adta felhatalmazásomnál fogva átcsoportosítottuk.

Jelenleg csak olyan beavatkozásokat végzünk, melyek nem halaszthatóak, vagy azok halasztása egészségromlást, és/vagy egészségkárosodást okozhatna pácienseinknél. Ezért türelmüket és megértésüket kérjük.

A hazánkban megszülető gyermekek durván 1,5%-a, vagyis kb. 1300 gyermek születik intézményünkben egy évben! Ez egy átlagos városi kórháztól nagyobb méretű szülészeti intézmény. A megszületendő kis életeket nem kérhetjük arra, hogy a veszélyhelyzet miatt maradjanak még néhány hetet, vagy hónapot anyukájuk pocijában! Egyszerűen nem fordulhat elő, hogy egy fogyatkozó lélekszámú Magyarországon, az új életek megszületése kerüljön veszélybe a járvány miatt. Munkatársaimmal – akikre nagyon büszke vagyok ezekben a nehéz napokban – hősiesen küzdünk azért, hogy többek között pl. szülészeti-nőgyógyászati és újszülött ellátó tevékenységünket fenn tudjuk tartani. Bizonyára mindenki tudja, hogy ez az esetleges komplikációk elhárítása, a császármetszések elvégzése, esetleges életmentő beavatkozások kivitelezése érdekében mekkora készültségi fokkal jár. Szülészeink, neonatológus orvosaink, sebészeink, szülésznőink, csecsemős nővéreink, műtői személyzetünk, szakdolgozóink, főtiszteink és közkatonáink, mindenki, akik most az első vonalban küzdenek, ezt a közös célt tartják szem előtt.

Mindezeken túl, sok olyan beavatkozást végeznek operáló orvosaink, amelyek halasztása súlyos egészségromlás, vagy akár életet veszélyeztető szövődmény kialakulásának kockázatát hordozza. Ez is kritikus tevékenységünk, melynek leállítása akár elveszett életévekben lenne mérhető, súlyos egyéni és társadalmi károkat okozva.

Azt is feladatunknak tekintjük, hogy a fenti tevékenységünkkel komoly terhet vegyünk le az iszonyatosan túlterhelődő állami fekvőbeteg ellátó rendszerről, ahol bizony sajnos – a legnagyobb odafigyelés és jó szándék mellett – a reflektorfény a szülészeti osztályokról lekerülhet a következő időszakban.

Összegezve tehát: a hozzánk forduló pácienseinktől türelmet, és maximális infekciókontroll együttműködést kérünk, a hatóságainkat teljes együttműködésünkről, és segítő közreműködésünkről biztosítjuk, és minden honfitársunknak, irányítóknak és irányítottaknak akik a védekezésben a front bármely szakaszán bármilyen feladatkörben részt vesznek, kitartást, és sok erőt kívánunk.

Munkatársaimnak pedig köszönöm azt a bátor kitartást amit jelen helyzetben tanúsítanak.

Köszönöm Nektek, hogy Hippokrateszi eskünk szellemében mehetünk neki együtt az előttünk álló nehéz időszaknak.

Hajrá Róbert Kórház, Hajrá TritonLife!

Üdvözlettel,
Dr. Fábián Lajos Károly
az Igazgatóság Elnöke

 

HIVATALOS KÖZLEMÉNYÜNKET ITT TÖLTHETI LE