Az Újszülött osztály

Az Újszülött osztály, az élet első napjai

A születés az élet legnagyobb változása. Megváltozik a környezet, a szervek működése. Az anya méhének biztonságából egyszerre a “világra”kerül az újszülött. Az élethez szükséges valamennyi anyagról (tápanyagok, oxigén), amit eddig mindig “készen”kapott az édesanyjától, ezután nagyrészt saját szervezetének kell gondoskodnia. Az alkalmazkodás ehhez az óriási változáshoz nagy feladat az újszülött számárára, néha nem is megy minden gond nélkül. De nem jelent kisebb változást a szülés az édesanya számára sem.

Az alkalmazkodásnak és az újfajta gondoskodásnak ezek a sokszor nem könnyű napjai az újszülött osztályon történnek. A kórházban lehetőség van arra, hogy megfigyeljék a babát, gondoskodjanak róla, és ha szükséges segítsenek. Az édesanya kipihenheti a szülés fáradalmait, miközben megtanulja a csecsemő körüli teendőket, így hazatértük után, már biztos kézzel tudja fürdetni, tisztába tenni, szoptatni gyermekét. Baba-mamás (ún. rooming-in) szobákban lehetőség van arra, hogy a szülészeten töltött rövid időben is együtt lehet az anya a gyermekével. Az első napokban sok kérdés merülhet fel a baba ápolásával, szoptatásával, az újszülöttkorban jelentkező tünetekkel, hazamenetellel, látogatási rendel, stb. kapcsolatban. Az osztályon dolgozók igyekeznek minden kérdést megbeszélni az édesanyákkal, rövid írásos tájékoztatót is adunk, de sajnos így is sok megválaszolatlanul marad. Ha úgy érzik, hogy valamit nem értenek pontosan, azt feltétlenül kérdezzék meg az osztály dolgozóitól!

Koraszülött- és patológiás újszülött osztály (PIC)

Felszereltsége és az ott dolgozók képzettsége, tapasztalata alkalmassá teszi kissúlyú és súlyosan beteg újszülöttek ellátására is. Ezek az esendő, beteg, idő előtt született, segítség nélkül biztosan életképtelen babák, hosszú hetekig speciális gépek segítségére szorulnak. Táplálásukról a folyadékot és tápanyagokat folyamatosan adagoló pumpák gondoskodnak, légzésüket, szívműködésüket monitorok ellenőrzik, a megfelelő környezetükről (hőmérséklet, páratartalom) inkubátorok gondoskodnak, stb.

A legfontosabb azonban az itt dolgozók nagy felkészültsége, gyermek- és szakmaszeretete. Hiszen sehol sem igazabb az a közhely, mint itt, hogy a legkiválóbb gép sem ér semmit az emberi gondoskodás nélkül. Különösen fontos ez a teljesen magatehetetlen újszülöttek esetében, akiknek gondos és szeretető szakápolás az életüket jelenti. Az itt dolgozó nővérek és intenzív szakasszisztensek munkáját, felelősségét nem lehet eléggé értékelni. Tisztába kell lenniük a babák minden jelzésével és lehet, hogy hihetetlen, de egy másfél kilós koraszülöttnek is lehetnek már szokásai, amiket az itt dolgozók ismernek.

Ennek az osztálynak a lakói azok a babák is, akiket fertőzések, súlyos sárgaság, anyagcserezavar, oxigénhiány, vagy más probléma miatt hoznak ide (gyakran más szülészetekről is).

Az osztályon az édesanyák is segítenek gyermekük ellátásában. Itt amint lehet, az édesanyák szoptatnak és a baba körüli teendőket: fürdetés, tisztázás, öltöztetés stb. is megtanulják. Így előbb kerülhet sor a hazamenetelre és az itt megtanultak otthon már nem jelentenek problémát.