«

»

Csodadiéták márpedig nincsenek: a dietetikus elárulja a fogyás titkait

Csodadiéták márpedig nincsenek – állítja a dietetikus
AKKOR MI A SIKER TITKA?

Balogh Adrienn dietetikus írása

Balogh Adrienn A tavasz beköszöntével az év eleji, életmódváltással kapcsolatos nagy fogadalmak egyre inkább halványodni látszanak. És közben egyre több ostobaság lát napvilágot a tavaszi méregtelenítés fontosságáról, csodadiétákról, azonnali fogyást ígérő csodabogyókról. A tavasz a megújulás ideje, sokak újabb lendületet vesznek, és megkísérelnek egy újabb drasztikus fogyókúrát, bízva abban, hogy  az évek óta rakódó súlytöbbletük, rosszabb esetben már a következményes egészségügyi problémáik azonnal megoldódnak. Nos, nem fog, legalábbis nem csodák révén, és nem azonnal. Csodadiéták, csodabogyók ugyanis nem léteznek.

A testsúlycsökkentés mindig fejben dől el

Ha csak szeretnék lefogyni és nem pedig akarjuk, akkor nagy a bukás veszélye. Amennyiben az akaraterő az idő múlásával türelemmel és egyre nagyobb kitartással párosul, akkor garantált a siker. A testsúlycsökkentés sarokköve egy hosszútávú, kiegyensúlyozott napi 5-6 mértéktartó étkezést kialakítása, melyet mindenképp mozgással és bőséges folyadékfogyasztással kell kiegészíteni.

Mennyi az annyi?

Heti fél kilogramm felesleg leadása az optimális. A rövid idő alatt leadott kilók csupán átmeneti sikert jelentenek, sőt a kúra végével szinte minden esetben azoknak a duplája jön vissza.

Arról nem beszélve, hogy milyen hiány állapotok keletkezhetnek a szervezetben, amit a csodadiéta mennyiségi és minőségi korlátozása hív életre. Fontos azt is megjegyezni, hogy az étrendkiegészítők forgalomba helyezését csak bejelentési kötelezettség terheli (az OÉTI felé), de bevizsgálásuk nem történik meg, az csak a gyógyszerekre kötelező érvényű.

Olyan étrend kialakítása javasolt, amely leginkább igazodik a nemhez, életkorhoz, testsúlyhoz, fizikai aktivitáshoz, vagyis egyén függő. Étrendünk alapját a zöldség és gyümölcsféléknek kéne képezniük napi 4 adagban, melyből 1 adagnak nyers formában kéne a tányérunkra kerülnie. A főétkezésnek ki kell egészülnie állati eredetű fehérjével (hús, hal, tojás, tej, tejtermék), ezenfelül a gabonafélék (kenyér, gabonapelyhek, rizs, durumtészta, bulgur) beiktatása is elengedhetetlen a megfelelő energiaellátás biztosításának érdekében napi 3 adagban, melyből 1 adagnak teljes kiőrlésű gabonának kell lennie.

A túlzott só, cukor és zsírbevitel negatív hatásait fel kell tudni ismerni és korlátozni bevitelüket. Kérje dietetikus segítségét az optimális étrend kialakításához!