«

»

Decemberben is Movember: urológiai szűrővizsgálatok férfiaknak 25% kedvezménnyel

Decemberben is Movember:
urológiai szűrővizsgálatok férfiaknak 25% kedvezménnyel

 

A statisztikák alapján a nők jobban odafigyelnek az egészségükre, mint a férfiak, gyakrabban járnak például szűrővizsgálatokra. Az idejében felfedezett betegségek sokkal eredményesebben gyógyíthatóak: erre hívja fel a figyelmet a Movember, a mozgalom, amely a férfiak egészségének védelméről szól.

Magyarországon férfiak ezrei közel 10 éve csatlakoztak a mozgalomhoz, mely Ausztráliából indult, és melynek neve a bajusz (moustache, ang.) és a november szavakból származik: ebben a hónapban a férfiak megnövesztik a bajszukat, figyelmeztetve a férfiak egészségét érintő problémákra, elsősorban a prosztata megbetegedésekre, a prosztatarák magas arányára, és arra, hogy nem csak a nőknek van szükségük szűrővizsgálatra.

Ahogy a nőknél a mellrák vagy a méhnyakrák eredményesen gyógyítható, ha időben felfedezik, a férfiaknál a prosztata rosszindulatú betegségére is igaz ez. A baj az, hogy a férfiak zöme csak akkor megy orvoshoz, ha már komoly tünetei vannak. Eközben a prosztata elváltozásai gyakran tünetmentesek, így különösen fontos, hogy a férfiak 45-50 éves kor felett évente ellátogassanak urológushoz, akkor is, ha nincs semmilyen panaszuk.

Urológiai vizsgálat: mi történik?

Az urológiai szűrővizsgálat egyik része a szakorvos által végzett fizikális vizsgálat, az úgynevezett tapintásos vizsgálat, amely mindössze pár másodpercig tart és nem fájdalmas (legfeljebb olyankor igen, ha gyulladásban van a szerv).

A vizsgálat másik része egy vérvétel, mely alapján következtetni lehet rá, hogy van-e valamilyen gond a prosztatával. A magas PSA (prosztata specifikus antigén) érték többféle betegségre utalhat: okozhatja gyulladás vagy jóindulatú megnagyobbodás, illetve rosszindulatú daganat is. Ultrahang-vizsgálattal pontosítható a diagnózis.

A tapintásos vizsgálat és a vérvétel eredménye együtt jelzi, ha gond van. A korán felfedezett rosszindulatú elváltozás esetében leggyakrabban száz százalékos a gyógyulási prognózis.

 

Prosztatarák szűrés 25% kedvezménnyel

Férfiak számára a prosztatarák szűrési csomag a Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központban most 25% kedvezménnyel vehető igénybe. A szűrőcsomagban az urológiai szakorvosi szakvizsgálat mellett ultrahang vizsgálat és PSA tumormarker vizsgálat is szerepel (prosztata specifikus antigén, daganatot jelző fehérjevizsgálat vérmintából), és 25.000 forint helyett 19.000 forintért igényelhető (az ár tartalmazza a vérvételi díjat és az adminisztrációs díjakat is).

A prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése (prosztatarák) a férfiak körében a második leggyakoribb halálozási ok. A prosztatának három fő betegségcsoportja van: a prosztatagyulladás, a prosztata jóindulatú daganata, azaz a megnagyobbodás (a 45 év feletti férfiak különösen veszélyeztetettek), valamint a prosztatarák. A prosztata szűrővizsgálatok minden 50 év feletti férfinak ajánlott, illetve azoknak is célszerű elvégeztetniük, akiknél nehéz, fájdalmas és/vagy gyakori vizeletürítés áll fenn.

Important!

Az akció keretében meghirdetett kedvezmények a nagy érdeklődésre való tekintettel, illetve az időpontok gyors betöltése miatt, 2017. november 30. helyett 2017. december 15-ig érvényesek a Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központban. Adott vizsgálat keretében más kedvezményekkel össze nem vonhatóak.