Dietetika

Dietetika

A Genium Központban a következő problémák megoldásában, elsajátításában, helyes alkalmazásában nyújt segítséget a dietetikai szaktanácsadás:

  • Elhízás
  • Kóros soványság- anorexia
  • PCOS
  • Inzulin-rezisztencia
  • I-es és II-es típusú cukorbetegség
  • Terhességi cukorproblémák, gesztációs diabetes

energiaegyensúly- “elhízás”

(fogyókúra teherbeesés előtt, illetve szülés után)
Az “elhízás” szó a szervezet egészségesnél nagyobb zsírtartalmát jelenti.
A legfontosabb a testsúly normalizálása, elérhető célt kell kitűzni a fogyáshoz, a szervezet kalóriaigényének a meghatározása, megfelelő étrend összeállítása, melyekhez elengedhetetlen a dietetikus szakember segítsége, jelenléte.

női egészséggel összefüggő problémák

– PCOS ( policisztás ovárium szindróma):
-a női szervezet hormonális megbetegedése, mely elsősorban a petefészket érintheti. Esetében meddőség is kialakulhat, mivel a petefészek elváltozása lehetetlenné teszi a megtermékenyülést.
A hormonok megnövekedett mennyisége miatt nagyon sokszor túlsúly is a PCOS kísérőjelensége. A betegség fokozott hajlamosító veszélyt jelent a cukorbetegség kialakulására, ennek kizárása érdekében szükség van vércukorterheléses vizsgálatra.
A PCOS- ből történő gyógyulásban a megfelelő táplálkozás (napi ötszöri étkezés, meghatározott szénhidrát tartalom, három óránként étkezés stb.) és életmód (káros szenvedélyek elhagyása, minimum napi 30 perc testmozgás beiktatása) legalább olyan fontos, mint a gyógyszeres kezelés.

cukorbetegség

(inzulinrezisztencia, I. és II típusú cukorbetegség, gesztációs diabétesz)
INZULINREZISZTENCIA:
– az inzulin csökkent hatását jelenti, azaz ugyanolyan vércukorcsökkentéshez nagyobb mennyiségű inzulin szükséges, és a legtöbb esetben együtt jár a PCOS betegséggel, ezért kezelése megegyezik a PCOS esetében említett tanácsokkal.
I. és II típusú cukorbetegség: a legfontosabb feladat a vércukor optimalizálása, megfelelő szintre való beállítása
Mikor beszélünk cukorbetegségről?
A cukorbetegség (diabetes mellitus) a glükóz feldolgozási zavara, melynek oka a hasnyálmirigy szigetei által termelt nevű inzulin nevű hormon hiánya.

A cukorbetegség Típusai:

– Az 1-es típusú cukorbetegségben, mely gyermek- és fiatal felnőttkorban a kezelés azonnal inzulinnal kezdődik, hiszen a betegség ezen formájában a béta-sejtek pusztulása következtében nincs elegendő inzulintermelés, valamint 200- 220-230-250 gramm szénhidrát bevitele javasolt, mivel ezek a betegek általában soványak.
– A 2-es típusú cukorbetegségben a kezelés lépcsőzetesen épül fel. Első lépcsőben, a betegség kezdetén, ajánlott az életmód-változtatás, diétával( meghatározott szénhidráttartalmú diétával- 150- 160- 180 gramm szénhidrát),testsúlycsökkentéssel, sporttal. Ajánlott a gyakori, kis mennyiségű étel fogyasztása, ami hozzájárul az egyenletes vércukorszint fenntartásához.

Terhességi diabétesz

A terhességi vagy gesztációs diabetes mellitus (rövidítve: GDM) a cukorbetegség egyik formája, amely általában a terhesség idején alakul ki vagy annak során kerül felismerésre és a terhesség végével általában eltűnik.
Az alábbi rizikófaktorok növelik a GDM kialakulásának esélyét: családban előforduló 2-es típusú diabétesz, a terhes nő kora (idősebbeknél gyakoribb), elhízás, GDM korábbi terhesség során, 4000 gramm feletti súlyú újszülött korábbi terhesség során, dohányzás.
Kimutatására a várandós kismamáknál terhessége 24-28.hetében 75 gramm szőlőcukorral terhelés tesztet végzünk. A teszt során az éhomi és a kétórás vércukorszintet határozzák meg, ha az éhomi 6mmol/l-nél nagyobb és/ vagy a kétórás vércukorszint 7,8 mmol/l vagy afeletti, terhességi cukorbetegségről beszélünk.
Az anyai vércukorszint normalizálásával a rizikók előfordulása (pl.nagyobb születési súly) jelentősen csökkenthető.
A terhességi cukorbetegség kezelése, a diagnózistól számított, legrövidebb időn belül bevezetett megfelelő diétán alapul. Ennek lényege, hogy a kismama egészségesen táplálkozik, kb. 160-200g szénhidrátot fogyaszt (főként alacsony glikémiás indexű élelmiszerből, mint a zöldségek, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek és pékáruk, durumtészta és egyes gyümölcsök) napi 5-6 alkalomra elosztva, és nem fogyaszt cukrot (fehér, barna, nád), cukorral készült ételt, aszalt gyümölcsöket és kiemelkedően magas glikémiás indexű gyümölcsöket, pl. banánt, szőlőt).

Letölthető segédletek