«

»

HPV elleni oltás: lányok után fiúknak is ingyen Nagy-Britanniában

HPV elleni oltás: lányok után fiúknak is ingyen Nagy-Britanniában

hpv fiúk

A méhnyakrákot, valamint szájüregi, gége- és végbélrákok egy részét is okozó HPV vírustörzsek ellen ezentúl tinédzser fiúkat is ingyenesen oltanak Nagy-Britanniában – közölte a BBC. Eddig világszerte több országban, így nálunk is tizenéves lányok kaphatták ingyenesen az oltást.

A HPV egy DNS-víruscsoport, mely a bőrön illetve a nyálkahártyákon okoz elváltozásokat. Több mint 170 különböző típusát ismerjük, ezek között mintegy 40 kifejezetten szexuális úton terjed, továbbá 16 magas rákkockázatú, illetve mintegy 40 törzs okozhat betegségeket a nemi szervekben.

A méhnyakrák 99%-ban a HPV-fertőzés következménye, de az elmúlt években több kutatás egyértelmű összefüggést igazolt más, köztük elsősorban férfiakat érintő ráktípusok és a HPV egy-egy törzse között.

 

Sikeres az immunizáció a HPV ellen

 

“Lányok immár 10 éve részesülnek ingyenes oltásban az egyesült Királyságban, ennek következtében a méhnyakrákért felelős HPV 16 and 18 vírustörzs előfordulása az érintett populációban több mint 80 százalékkal csökkent”

– nyilatkozta a Brit Közegészségügyi Hivatal immunizációért felelős vezetője, dr. Mary Ramsay. A fiúk kihagyása azonban nem oldja meg teljesen a problémát, nem beszélve arról, hogy a férfiaknál előforduló, és HPV-vel összefüggésben álló szájüregi, gége- és végbélrákok megelőzését nem biztosítja.

Ezért is fontos kiterjeszteni az oltást lányokon kívül a fiúkra is. 2019/20-tól minden 12 életévét betöltött angol, skót és walesi kamasznak ingyen jár a védelem.

 

A lépés tovább igazolja az oltás hatékonyságát és biztonságosságát is. Ehhez képest Magyarország még mindig ott tart, hogy a szexuális úton terjedő fertőzések továbbra is marginalizált, sokadrangú témának számítanak, amelyekkel csupán egy maroknyi orvos foglalkozik komolyan, és közülük is sokan szakmaiatlanul, cinikus vagy egyenesen kirekesztő módon. Itt lenne az ideje változtatni”

– kommentálta a hírt a Genium bőrgyógyász szakorvosa, dr. Tamási Béla.

 

Ostoba rémhírek kontra biztonságosság

Bár számos rémtörténet terjeng laikus vagy kétes forrású internetes oldalakon a HPV-elleni vakcina állítólagos mellékhatásairól, a tények azt mutatják, az oltás tényleges sikere biztonsági csúcsokat döntött. Több kutatás meta-analízise, mely során több mint 70 000 nőt vizsgáltak, azt mutatta, hogy a vakcináció után bekövetkezett 14 haláleset egyike sem hozható közvetlen összefüggésbe az oltással. A HPV elleni vakcinák mellékhatásai vagy nem léteznek, vagy enyhék, az elvétve fellépő kiütés, fáradtság vagy émelygés érzése egy-két napon belül minden esetben elmúlt.

 

Korábban a témában


HPV-oltások a Geniumban