«

»

Lézeres kezelések méhszájseb és HPV fertőzések legyőzésére

A Geniumban egyedülálló kezelési lehetőséget nyújtunk a gyakori HPV fertőzés okozta elváltozások, szemölcsök, condylomák, és a méhszájseb kezelésére.

HPVLase és CINLase kezelések – Magyarországon legmodernebb lézer technológiájával.

A lézer fény különleges és hatékony orvosi alkalmazása közismert. Az erbium/YAG lágylézer és a legújabban kifejlesztett neodímium/YAG lézer alkalmas arra, hogy a méhszájseb szövetét kíméletesen elpárologtassa, ezáltal a méhszájseb eltüntethető műtét nélkül is.

Az elváltozás helyét a laphám fogja beborítani a regeneráció során, így megszűnhet a méhszájseb okozta kellemetlen krónikus folyás, vagy a szex, sportolás során észlel vérezgetés. Enyhébb cytologiai eltérések (krónikus gyulladás, repair, metaplázia, elszarusodás, ASCUS) szintén megszüntethető, valamint a hámrétegben élősködő HPV vírus fertőzés is kezelhető a méhszáj laphámjának lézeres besugárzásával és hámlasztásával.

A kezelés csak helyi érzéstelenítést igényel, és gyorsan, hegek és a méhnyak sérülése nélkül gyógyul. Utólag nem okoz olyan szövődményeket, mint amit kúpkimetszéses műtétek okoznak: pl. méhszáj összenövése, szűkülete, hegesedés, méhnyak elégtelenség miatti vetélés, koraszülés.

A kezelés feltételei

2 hónapon belüli friss cytologiai eredmény, melynek eredménye nem lehet súlyosabb P3- H-SIL-nél, valamint 3 hónapon belüli HPV tipizálás. A kezelés nem végezhető olyan elváltozások esetén, mely szövettani vizsgálatot is igényel. Ezt a kezelőorvos segítségével tudja eldönteni, a fenti kenetvizsgálat eredmények birtokában.

A HPV Lase kezelés ára: 75.000 Ft (1. alkalom)

A CIN Lase kezelés ára: 90.000 Ft  (1. alkalom)

Kontroll és utókezelés (1 hónappal az 1. kezelés után): 25.000 Ft

Általában 1 alkalom elég szokott lenni az elváltozás megszüntetéséhez. De a kontroll során néha foltosan gyógyuló felszín utókezelésére lehet szükség.

További részletek a kezelésekről       .

 

A MÉHSZÁJSEB

A méhszájseb a fiatal nőkön vagy szülés után gyakran kialakuló jelenség a méhszájon. Többnyire krónikus folyással, együttlét vagy sport utáni vérzéssel vagy a rákszűrésben cytologiai eltéréssel járhat.

 

Hogyan keletkezik, és mi a méhszájseb?

A méhszájseb félrevezető, és nem egy bizalomgerjesztő kifejezés. Hívják még ektrópiumnak (ectropium), méhszáj eróziónak, vagy cervicalizációnak is.

A méhszáj külső felszínét normálisan egy úgy nevezett el nem szarusodó laphám borítja, mely olyan, mint az ajkunkon lévő ajakpír hámja. A méhnyakban a méhnyak váladékot termelő mirigyhám található. Ez egy sűrűbb nyák, mely szinte dugót képezve lezárja a hüvely felől a méhüreget a kórokozók, és a felszálló fertőzések elől.

méhszájseb

Ha a normál méhszájat a hüvely felől nézzük, akkor így néz ki.

méhszáj

 

A nők 30-40%-ánál előfordul, hogy a méhnyakban lévő mirigyhám kiterjed egészen a méhszáj külső felszínére és ún. méhszájsebet okoz, mely így néz ki a hüvely felől enyhébb és súlyosabb esetben.

méhszáj sebes

 

Ha a laphám helyett a mirigyhám borítja a méhszájat, két probléma adódhat. Egyrészt a mirigyhám sérülékenyebb, vérzékenyebb. Másrészt az általa termelt nyák krónikus folyást okozhat.

A szülészek ezt a jelenséget méhszájsebnek nevezték el, helytelenül. Azért helytelenül, mert ez nem feltétlenül egy kóros jelenség, és nem is seb. Ezáltal gyakran csak felesleges aggodalmat okoz a nőkben.

A mirigyhám méhszáj felszínére való kiterjedését helyesen cervicalizációnak nevezhetjük, melyet nem kóros esetben a magas ösztrogén hormon okozza. Azonban gyulladás vagy HPV fertőzés is okozhat hasonló jelenséget. Szülés után, ha a méhszáj tátong, és a méhnyak mirigyhámja kitüremkedik, akkor ektrópium (ectropium) a helyes kifejezés, mely szintén nem kóros. De a gyakorlatban a fenti elnevezések egymás szinonimáiként terjedtek el, ezért a cikkben a továbbiakban is így használjuk.

Mikor kezelendő a méhszájseb?

Az ektrópiumot nem muszáj kezelni, ha nem okoz panaszt, vagy nem jár cytológiai eltéréssel. Ugyanakkor, ha házasélet, sport során vérzés figyelhető meg, vagy krónikus folyás a fő panasz, akkor kezelendő. Megfigyelték, hogy ektrópium kezelése után javul a teherbeesési arány is. Ha az ektrópium mellett a rákszűrésben komolyabb cytológiai eltérés (P3 mellett ASCUS, L-SIL, H-SIL, CIN, vagy P4) jelenik meg, akkor akár műtéti eltávolítás jön szóba. Ha nincs ilyen súlyos eltérés, de HPV fertőzés igazolható, szintén kezelendő az elváltozás.

Hogyan kezelhető a méhszájseb?

Fontos, hogy a kezelés módját és időzítését mindig a kezelőorvossal együtt döntse el!

Műtét nélküli eljárások

A műtétet, szövettant nem igénylő enyhébb esetekben ecseteléssel, fagyasztással vagy lézerrel lehet segíteni.

  • Ecsetelés: Vagothyl, Albothyl nevű polikrezulén érösszehúzó oldattal meg lehet próbálni az enyhébb eseteknél a vérzékenységet, folyást megszűntetni. Maga a méhszájseb nem tűnik el, csak panaszmentessé tehető a páciens.
  • Fagyasztás: A fagyasztás, vagy ún. krio kezelés, csak 2 hónapon belül negatív cytologiai eredmény birtokában végezhető el. A Genium Központban ez a kezelési mód is elérhető. Lényege, hogy a kitüremkedő mirigyhámot egy aranyvégű, gázzal működő fagyasztó pisztollyal lefagyasztjuk. A fagyasztástól roncsolódott mirigyhám helyét laphám borítja be. Előnye, hogy olcsóbb. Hátránya a hosszabb gyógyulás.
  • Lézeres kezelés: Szintén csak 2 hónapon belüli cytologiai eredmény birtokában végezhető el. A méhszájseb lézer kezelése során (HPV Lase, CIN Lase) gyakorlatilag elpárolog (vaporizálódik), és helyét a laphám borítja majd be a regeneráció során. Előnye: gyorsabban és szebben gyógyul, nem okoz a későbbiekben hegesedést, méhszájelégtelenség miatt vetélést vagy koraszülést. Hátránya: költségesebb.

méhszájseb kezelési lehetőségek

 

Műtéti eljárások

Amennyiben az elváltozás kiterjedtebb, vagy a kinézet, vagy a citológiai eredmény alapján szövettani vizsgálatra is szükség van, műtétet javasolhat az orvos. Ilyenkor a méhszájból kúp formájú darabot kimetszenek érzéstelenítésben, vagy altatásban műtői körülmények között. A méhszáj így kissé megrövidül, a műtét után hegesebb lehet, de ez hosszú távon nem okoz feltétlenül nagy problémát. Ugyanakkor lehetnek a műtétnek szövődményei: pl. méhnyak beszűkülése, bezáródása, terhesség és szülés kapcsán méhnyak elégtelenség (koraszülés), a mészháj berepedése.

  • Elektromos kacs kimetszés (LEEP, loop conisatio, LLETZ): Egy magas elektromos frekvenciájú égető kaccsal az elváltozás kimetszhető. A magas frekvencia miatt a szövet szélei nem égnek el mélyen, emiatt szövettani vizsgálatra alkalmas a kimetszett blokk. Sokan összetévesztik a lézeres kezeléssel.
  • Éles kúp kimetszés (éles- vagy hidegkés conisatio): a méhszájból az elváltozást szikével metszik ki, és varratokkal egyesítik a sebszéleket. Akkor szokták ezt az utat választani, ha kiterjedtebb, mélyebb az elváltozás, és emiatt nagyobb darabot kell kivágni, vagy mélyebbre kell metszeni.

Elektromos kacs kúpkimetszés műtét bemutatása