Méhen belüli retardáció

Méhen belüli retardáció

Mit jelent a méhen belüli retardáció?

A méhen belüli retardáció (intrauterin retardatio, IUGR) félelmetesen hangzó diagnózis, azonban nem a magzat szellemi retardációját jelenti, hanem a növekedési, fejlődési lemaradására utal, másik szóval a magzat sorvadtságát jelenti. Akkor nevezünk egy magzatot méhen belül retardáltnak, ha a fejlődési üteme a vele egykorú magzatokéhoz képest körülbelül 2 héttel marad el. Ez vonatkozik az ultrahanggal mérhető biometriai adatokra vagy a becsült súlyára. Meg kell különböztetnünk azoktól az esetektől, amikor csak egy-egy paraméter, pl. a fej mérete, a combcsontja, a csöves csontjainak hossza mutatnak külön-külön eltérést, melyet máshol tárgyalunk. Oka sokrétű, éppen ezért komoly differenciáldiagnosztikai problémát okoz a gondozó orvosnak és újszülöttgyógyásznak. A valódi retardációt legjobban ultrahangos mérési sorozatból tudjuk bizonyítani, ami azt jelenti, hogy hetente végzett vizsgálattal látható, hogy a növekedés dinamikája is elégtelen, nem csak az adott pillanatban mért érték kevesebb, azaz a különbség a mért és elvárható méretek között növekszik.

Milyen okból alakul ki a méhen belüli sorvadás?

Az okok megoszlása között megkülönböztetünk anyai (20%), lepény-köldökzsinór (50%), magzati (10 %), egyéb (5%), és ismeretlen (15%) eredetű magzati sorvadást.

Előfordulása szerint két formáját különböztethetünk meg:

  1. Az úgynevezett korai retardációra általában már a várandósság 20. hete előtt felhívhatja egy ultrahangvizsgálat a figyelmet és a növekedés a lemaradástól függetlenül arányos minden testrészre vonatkozóan. Ebben az esetben az első teendő a terhességi kor pontos meghatározása az utolsó vérzés idejének (módosítva a ciklushosszal) és a terhesség felfedezésekor végzett első ultrahangvizsgálatok összevetésével. Ha kizárható az elszámolás, vegyük figyelembe a szülők alkati adottságait is, hiszen a testméretek bár sokgénes módon, de öröklődnek. Az öröklött tényezőknek a korai retardációban kevesebb jelentősége van, mert a koraterhességben kevésbé térnek el a magzatok egymástól, az egyéni különbségek inkább a 20. hét után mutatkoznak meg.

Ha ez sem segít, felmerül a korai retardáció lehetősége. Ez azért fontos, mert a korai retardáció általában az embrionális károsodások (vírusfertőzés) és a fejlődési defektusok, kromoszóma rendellenességek egyik jele lehet, valamint krónikus anyai betegségek (pl. vesebetegség) következményei. Ebben az esetben további vizsgálat, szükség esetén magzatvízvétel tisztázhatja csak a hátteret.

 1. A késői magzati retardációra a 20. hét után derülhet fény. Jellemzője, hogy a korábbi vizsgálatoknál a számított, vagy módosított terhességi kor szerinti nagyságnak megfeleltek a magzat méretei, de a fejlődés lelassul, a biometriai adatok elmaradnak a normál tartományban mérhető értékektől. Általában a méretekben aránytalanság mutatkozik, főként a haskörfogat csökkent, a magzat „sovány” marad, normál fejméretekhez képest a becsült súly kevesebb a kívánthoz képest. A terhesgondozáskor mért haskörfogat, vagy a méh tetejének magassága (ún. fundusmagasság), is lemarad  a várandósság korától elvárhatóhoz képest. Ilyenkor szintén át kell számolni, le kell ellenőrizni a terhesség pontos korát, és figyelembe kell venni a szülőktől öröklött adottságokat.

Méhen belüli retardáltság okai

Anyai okok:

 • Etnikai sajátosságok
 • Kis anyai és apai testsúly, testmagasság
 • Anyai betegségek:
  • Magasvérnyomás
  • Terhességi toxémia
  • Vesebetegség
  • Húgyúti fertőzések
  • Szívbetegség
  • Tüdőbetegség
  • Vérszegénység
  • Vérzékenység
  • Autoimmun betegség pl. anti-foszfolipid szindróma
  • Pajzsmirigy alulműködés
 • Táplálkozási zavar pl. alultápláltság, éhezés, fogyókúra, anorexia
 • Krónikus stressz

 

Lepényi okok:

 • krónikus lepényleválás
 • lepény fejlődési rendellenessége
 • lepény elhalása, infarktusa
 • lepény idő előtti meszesedése
 • köldökér eltérés
 • ikrek esetén ikrek között transzfúziós szindróma

 

Magzati okok:

 • kromoszóma rendellenességek
 • veleszületett betegségek (pl. szívfejlődési, többszörös fejlődési rendellenesség)
 • magzati fertőzések (pl. CMV, rubeola)

 

Egyéb okok:

 • gyógyszerek
 • dohányzás
 • alkoholizmus
 • drogfogyasztás

A késői magzati retardáció oka leggyakrabban a terhességi toxémia, anyai magasvérnyomás és az ebből következő magzati táplálási elégtelenség, krónikus oxigénhiány, a lepényi keringés csökkenése. Ennek kivizsgálásában a legnagyobb jelentőségűnek mondható a magzat, a köldökzsinór, a lepény és a méh ereinek áramlásmérése, az úgynevezett flowmetria. A flowmetria komoly szakértelmet és jó ultrahangkészüléket, Doppler üzemmódban is működni képes gépet igényel. Gyakrabban van retardált magzatuk a dohányos és a fiatalkorú anyáknak, valamint a romák körében is sűrűbben találkozhatunk az átlagosnál kisebb magzattal retardáció nélkül.

 

Mit tehetünk?

A méhen belüli retardáció terhesgondozási menedzselése nem teljesen megoldott a gyakorlatban. A terhest azonnal veszélyeztetett terhessé kell nyilvánítani, táppénz, állandó fektetés és fokozott ellenőrzés szükséges. A várandós állandó pihenést, megfelelő roboráló táplálást és vitaminbevitelt igényel. A stressz és károsító tényezők (pl. dohányzás) azonnali felfüggesztése javasolt.

A koraterhességi retardáció esetén genetikai tanácsadás, szükség esetén biokémiai (pl. quartett-teszt, lásd Down-kór szűrés) vagy magzatvíz vizsgálat esedékessége merül fel. A fent említett áramlásmérésen kívül folyamatosan kell követni ultrahanggal a magzat növekedését és a magzatvíz mennyiségét is. A várandós vérvizsgálata is indokolt, mely kizárja a vérszegénység vagy egyéb belgyógyászati betegség (pl. pajzsmirigy alulműködés), fertőzések fennállását (TORCH vizsgálat). Ki kell zárni a magzat veleszületett betegségét is, mely leggyakrabban szívfejlődési rendellenesség.

 

Hogyan kezeljük?

A megoldást, kezelést abszolút a terhességi kor, a retardáció súlyossága, valamint a háttérben felfedezett okok döntik el. Ha kezelhető vagy megszüntethető okot találunk, akkor annak megoldása mellett tovább viselhető a terhesség. Amennyiben a terhességi kor vagy a magzat érettsége megengedi, krónikus oxigénhiány esetében a terhesség befejezése javasolt, mivel nem várható a magzat méhen belüli fejlődése. Ilyenkor a méhen kívüli táplálás jobb eredménnyel kecsegtet, valamint a méhen belüli károsodás veszélye magas.

Amennyiben a magzat fejlettsége nem engedné meg a megszületést, törekedni kell a magzat táplálásának fokozására. Ezt a fenti általános óvintézkedések mellett infúziós kezelésekkel, kórházi felvétel mellett kísérelhetik meg.

Újabban egyre több bizonyíték van arra, hogy a méhen belüli sorvadásnak hosszútávú kihatása is van. A retardáltan született magzatok későbbi élete során gyakrabban fordul elő magasvérnyomás, szívinfarktus és agyvérzés.

 

Összefoglalás:

A magzati méhen belüli retardáció vagy sorvadás viszonylag gyakori diagnózis, melyet a méh növekedésének vagy ultrahanggal a magzat növekedésének elmaradása okán fedeznek fel. Kivizsgálása és kezelése rendkívül fontos a terhesgondozásban. Okai között anyai, magzati, lepényi és egyéb okokat különböztetünk meg, de sokszor ismeretlen eredetű. Kezelésében kevés lehetőségünk van, nagyon gyakran a terhesség azonnali befejezése indokolt a magzat érettségének függvényében.