«

»

Nagy lépés előtt állunk a rákgyógyításban

Nagy lépés jöhet a rákgyógyításban

Többek között a méhnyakrákot vagy a mellrákot is gyógyítaná az a kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által kidolgozott kombinált immunstimuláns kezelés, amely az immunrendszer teljes tumorölő potenciálját felszabadítja – tudósít a Magyar Tudományos Akadémia közleménye.

A daganat által rájuk kényszerített bénulásból magukhoz térítve az immunsejtek úgy söprik ki a daganatot és annak áttéteit a szervezetből, mintha egy vírusfertőzést számolnának fel. Szellemi atyja, Ronald Levy szerint az egyelőre csak egerekben kipróbált eljárás elvben bármilyen daganattípus kezelésére alkalmas lehet, és a klinikai próbák már 2018 vége felé megkezdődhetnek.

 

Daganatsejtet (fehér) támadó sejtölő T-sejtek (vörös) egy hamis színes elektronmikroszkópos felvételen

Daganatsejtet (fehér) támadó sejtölő T-sejtek (vörös) egy hamis színes elektronmikroszkópos felvételen. Forrás: National Cancer Institute / National Institutes of Health

 

„Áttörést hozhat a rák gyógyításában” – annyiszor olvastuk-hallottuk már ezt a frázist, hogy nehéz hiteles szavakat találni, amikor úgy tűnik, valóban áttörés körvonalazódik a daganatok kezelésében. Márpedig ha a Stanford Egyetem kutatóinak 2018. január 31-én a Science Translational Medicine-ben közölt egérkísérletes eredményei emberben is megismételhetőek lesznek – és az előzetes jelek biztatóak erre nézve –, az túlzás nélkül új fejezetet nyithat az onkológiában. A kutatás hátterét és újszerűségét Tátrai Péter biológus a Magyar Tudományos Akadémia oldalán megjelent írásában elemzi részletesen.