Terhesgondozás

A terhesgondozásról

A Genium Egészségközpontban teljeskörű modern terhesgondozást végzünk. Minden olyan szükséges vizsgálatot biztosítani tudunk, melyet a szakma jelenleg elvár. Sőt, azon felül néhány extra, általunk fontosnak tartott kiegészítő vizsgálatra is van lehetőség. A Genium rendelkezik minden olyan modern ultrahang készülékkel, genetikussal és magzati szűrővizsgálattal, mely biztonságossá teszi a gyermekvállalást, és segít kiszűrni minden magzati rendellenességet.
A terhesgondozás törvényben előírt kötelező feladat, melyet terhesgondozói szakrendelésen, vagy magánrendelésen végeznek. A gondozásban részt vesz a szülész-nőgyógyász, háziorvos és védőnő, szükség esetén más szakorvos, gyógytornász, vagy dietetikus. A terhesgondozás intézménye rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy világviszonylatban is kiváló, alacsony lehessen Magyarországon az anyai és magzati-újszülöttkori halálozási és megbetegedési statisztika.
A sikerhez nem elegendő csak, a jól működő és szabályozott terhesgondozói hálózat és protokoll, hanem a terhes nők, hozzátartozók együttműködése és tájékozottsága is feltétlenül szükséges.

 

A terhesgondozás az anyák részére nem kötelező, csak ajánlott, azonban bizonyos pénzbeli, szociális támogatások törvényileg csak akkor igényelhetők, ha minimum 4 alkalommal jelenik meg a kismama a terhesgondozáson, és ezt a gondozási könyvében 4, pecséttel ellátott bejegyzéssel tudja igazolni.

 

Nagyon fontos, hogy a kismama pontosan kövesse a gondozó orvosa és a védőnő utasításait, valamint mindig tisztában legyen a terhességének korát illetően, mivel a vizsgálatok a terhesség korához vannak igazítva.

 

Általában elmondható, hogy a 30. hétig 4 hetente, majd a 36. hétig 3 hetente, utána hetente ajánlott a terhesgondozási vizsgálatokon való részvétel. Terminus túllépése esetén kétnaponta ajánlott a megjelenés. Minden alkalommal hozni kell a gondozási kiskönyvét, meglévő leleteit, reggeli vizeletet, illetve a vérvételekre éhgyomorral, az ultrahangvizsgálatokra pedig lehetőleg közepesen telt húgyhólyaggal kell megjelenni. Minden terhesgondozáskor vizeletvizsgálat (cukor, aceton, fehérje, genny, nitrit), testsúly- és vérnyomásmérés történik, valamint magzati szívhanghallgatás, mely a mi rendelőnkben áttekintő ultrahangvizsgálattal történik. Tapintással megállapítjuk a magzat hozzávetőleges helyzetét, a méh növekedését, tónusát.

Első megjelenés

A terhesség tényének megállapítása (ultrahanggal kontrollálva). Rákszűréshez kenetvétel, a terhességről szóló igazolás kiadása, mellyel a területileg illetékes Védőnői Szolgálatot kell felkeresni a gondozásba vétel céljából. A gondozásba vétel alkalmával történik a kórelőzmény felvétele is (előző betegségek, műtétek, terhességek, stb.). Beutalót adunk az első vérvételhez.

Első vérvétel

A terhesség megállapítását követően, de legkésőbb a 12. hétig.

 

Mit vizsgálunk? Vérkép, éhgyomri vércukor, vizeletvizsgálat, vércsoport, ellenanyag, Wassermann (vérbaj-szűrés), Toxoplasmosis, Cytomegalo vírus elleni védettség vizsgálata). THS: pajzsmirigy funció vizsgálata. Lehetőség szerint a hepatitis szűrést is el szoktuk végezni.

 

Helye: A családorvos vagy a szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve. Központunkban minden nap van lehetőség önköltségre végezhető laboratóriumi vérvételre.

Első ultrahang és Down-kór szűrés

Időpontja: 12. héten (11. – 13. hét végéig).

 

Mit vizsgálunk? Az embrió életjelenségét, fejlődési ütemét, méretét, valamint a nyaki bőrredő vastagságát is megmérjük (bizonyos kromoszómális rendellenességeknél vastagabb az átlagosnál). Kiváló ultrahang készülékünkkel tulajdon képpen szinte minden szervének az ilyenkor látható állapotát meg tudjuk vizsgálni. A magzat nemét 95-98%-os pontossággal meg tudjuk állapítani egy speciális módszerrel (ún. Timmermann-féle pöcök-szög) 🙂 .

 

Down-kór szűrés: Kombinált-tesz, PrenaTest® egyikének segítségével a Down-kór és egyéb kromoszóma rendellenesség kiválóan szűrhető.
Részeleteket bővebben itt olvashat

 

Helye: Központunkban működő modern, 3 és 4 dimenziós ultrahang technikával felszerelt ultrahang labor működik, de kérésére OEP finanszírozott helyre is tudunk beutalót adni. Központunkban a Down-kór szűrés minden formája elérhető.

Második vérvétel

Időpontja: Terhesség 16. hetében. Itt nagyon fontos a pontosság.

 

Mit vizsgálunk? AFP, hepatitis, esetleg cukorterhelés (terhelő kórelőzmény esetén).

 

Helye: A szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve. Központunkban minden nap van lehetőség önköltségre végezhető laboratóriumi vérvételre, valamint a kombinált teszthez szükséges vérvételeket is helyben végezzük.

Második ultrahang:

Időpontja: Terhességének 18-22. hete között. Ezt szokták az ún. “genetikai ultrahang” vizsgálatnak nevezni.

 

Mit vizsgálunk? A fejlődés ütemét, a magzati méreteket. Keressük az anatómiai rendellenességeket, fejlődési rendellenességeket, a méhlepény helyzetét, a magzatvíz mennyiségét. Ebben a korban már 100%-ban megállapítható a magzat neme.

 

Helye: Központunkban működő modern, 3 és 4 dimenziós ultrahang technikával felszerelt ultrahang labor működik, de kérésére OEP finanszírozott helyre is tudunk beutalót adni.

Harmadik vérvétel:

Időpontja: A váradósság 24. hetében.

 

Mit vizsgálunk? Vérkép ellenőrzés, máj- és vesefunkció, Rh-ellenanyag szűrés (csak Rh negatív anyáknál), terheléses vércukor vizsgálat (OGTT). A terheléses vércukor vizsgálat nagyon fontos, a látens terhességi cukorbetegséget szűrjük vele. Egy éhgyomri vércukor és 75 gramm cukrot tartalmazó szirup megivása utáni két órás vércukor eredmény összehasonlításából tudunk következtetni a szénhidrát anyagcserére.

 

Néhány fontos dolog a terheléses vércukor vizsgálattal kapcsolatban:

 

  • Ha valakinek a vizsgálat előtt kóros éhgyomri vércukorértéket mértek, tilos elvégezni a cukorterhelést.
  • A vizsgálatelőtti este még 8 óra előtt mindenképpen vacsorázzunk, de ne túl szénhidrátdúsat, utána reggelig éhgyomorra kell maradni.
  • Tipp: A cukorszirup elfogyasztása kellemesebb, ha limonádéként készítjük el. A vizsgálat előtti este a cukrot, citromlevet és annyi vizet, amennyit egyszerre meg bírunk inni, keverjük össze és tegyük be a hűtőbe. Így reggel újbóli felkavarás után egy hideg, bár eléggé szirupos limonádét nyerünk. Estleg üres tea is megfelelő lehet. A citromlé vagy a tea nem befolyásolja a vizsgálatot.

 

Helye: A szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve. Központunkban minden nap van lehetőség önköltségre végezhető laboratóriumi vérvételre.

Harmadik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 29-32. héten.

 

Mit vizsgálunk? Elsősorban a magzat méreteit, fejlődési ütemét, helyzetét, a méhlepény érettségét és a magzatvíz mennyiségét. Az anatómiai eltérések vizsgálatára ilyenkor már kisebb hangsúlyt fektetünk, hiszen a genetikai ultrahang idején a magzat mérete ideálisabb a fejlődési rendellenességek szűrésére és ekkor már lényegi eltérés nincs a 2 hónappal korábbihoz képest. Ilyenkor szoktak a legszebb 3 és 4 dimenziós felvételek készülni.

 

Helye: Központunkban működő modern, 3 és 4 dimenziós ultrahang technikával felszerelt ultrahang labor működik, de kérésére OEP finanszírozott helyre is tudunk beutalót adni.

Negyedik vérvétel:

Ideje: 36. héten.

 

Mit vizsgálunk? Vérkép, vizelet, vércukor, máj- és vesefunkciók, véralvadás, ellenanyagszűrés.

 

Helye: A szülész orvos beutalójával, kórházi, vagy lakhelye szerinti laboratóriumban, vidéken rendelőből beküldve. Központunkban minden nap van lehetőség önköltségre végezhető laboratóriumi vérvételre.

 

Aneszteziológiai konzílium: A szülészeti fájdalomcsillapítás (epiduralis érzéstelenítés), vagy az esetleges császármetszés miatti műtéti érzéstelenítéshez szükséges az altatóorvosi felülvizsgálat. Megjelenéskor az elkészült vérvételi eredményeket hozza magával!

Negyedik ultrahang vizsgálat:

Ideje: 37. héten.
Mit vizsgálunk? A magzat méreteit (becsült súlyát), elhelyezkedését, a magzatvíz mennyiségét, valamint a méhlepény állapotát, előző császármetszés hegvastagságát. A magzati ereken áramlásmérést (ún. flowmetriát) is végzünk.

 

Helye: Központunkban működő modern, 3 és 4 dimenziós ultrahang technikával felszerelt ultrahang labor működik, de kérésére OEP finanszírozott helyre is tudunk beutalót adni.

Gondozás folyamata a 36. héttől.

A 36-tól a 39. hétig hetente egyszer kell jelentkezni a gondozáson ún. NST  vizsgálaton Ekkor is történik vérnyomás- és testsúlymérés, valamint hozni kell vizeletet.

 

A 39. héten szükség esetén 2-3 alkalommal, majd a 40. héttől (terminus túllépéseben) kétnaponta meg kell jelenni NST-re.
Terminus közelében, illetve terminustúllépés esetén a kezelőorvos javallatára osztályos felvétel is szükségessé válhat.

Túlhordás:

A betöltött 42. hét után beszélünk túlhordásról. Csak különleges esetlekben szoktuk idáig elengedni a terhességet. Innentől szigorúan csak kórházi felügyelet mellett lehet várni a szülés beindulását!

 

 

Kedves Ügyfeleink!

 

Egészségközpontunk pünkösd hivatalos ünnepe okán,
2020. május 30-án, szombaton és június 1-jén, hétfőn
zárva tart.