Terhességi vércukor problémák

Terhességi cukorbetegek vezetése a Genium Központ pácienseinél

Mit jelent a terheléses vércukor eredménye?

A terheléses vércukor vizsgálat a cukorbetegségre való hajlam vagy a már kialakult cukorbetegség kimutatására szolgál. A végeredmény értékei alapján három kategóriába soroljuk a várandósokat:

normál érték:

 • éhgyomri érték: 5,5 mmol/l alatt
 • 60 perces érték: 10 mmol/l alatt
 • 120 perces érték: 7 mmol/l alatt

csökkent cukortűrő képesség:

 • éhgyomri érték: 5,5 mmol/l alatt
 • 60 perces érték: 10 mmol/l alatt
 • 120 perces érték: 7,0 és 7,8 mmol/l között

terhességi cukorbetegség:

 • éhgyomri érték: 5,5 mmol/l felett és
 • 60 perces érték: 10 mmol/l felett és/vagy
 • 120 perces érték: 7,8 mmol/l felett

Miért káros a magas vércukor a terhesség alatt?

A tartósan magas vércukor szint, az elhanyagolt terhességi cukorbetegség károsítja mind a magzat, mind pedig az édesanya egészségét. A magzatban egy a cukorbeteg várandósokra jellemző tüneteggyüttest hoz létre: óriás magzat, túlzott magzatvíz mennyiség (polyhydramnion), lepényi elégtelenség, újszülöttkori vércukor esés (hypoglycaemia). Az elhanyagolt esetekben a magzat kársosodhat vagy elhalhat. Az édesanyák cukorbetegsége kihat a hosszútávú egészségi állapotára, elhanyagolt esetben vesekárosodást, retinakárosodást, érszűkületet, anyagcsere felborulást és kómát, halált okozhat.

Első teendők…

Először is nem kell pánikba esni. A rossz érték többnyire csak terhelésre jelentkezik, nem biztos hogy mindig magas a vércukor. Másrészt csak az elhanyagolt esetek okoznak problémát a terhesség alatt. Az első feladat, hogy változtassunk drasztikusan a táplálkozásunkon az alábbiak szerint, és mozogjunk többet.
Második feladat, hogy vásároljunk egy saját vércukormérőt és hozzá való vérvételi lándzsát, mérőpapírt (stixet). Készítsünk az alábbiak szerint vércukor naplót. Vásároljunk úgynevezett levélmérleget, vagy nagyon pontos konyhai mérleget, mellyel gramm pontossággal le tudjuk mérni az ételek súlyát. Vezessünk diétás naplót és hetente konzultáljuk meg kezelőorvosunkkal a vércukor és diétás naplót.

Diéta szabályai

 • Mondjunk le a várandósság ideje és a gyermekágyas időszak alatt az édességről, a fehér kenyérről, a finomlisztből készülét ételekről, tésztákról, a burgonyáról, vagy legalábbis fogyasszunk nagyon keveset ezekből az ételféleségekből.
 • Ne használjunk cukrot, mézet, csak édesítőt (pl. stevia).
 • Ne igyunk cukros italokat (pl. üdítők, shake-ek, energiaitalok).
 • Ne nassoljunk (pl. chips, pattogatott kukorica, csokoládé)
 • Az étkezéseket osszuk 5 felé. 3 fő étkezés: reggeli, ebéd, vacsora és két köztes étkezés: tízórai és uzsonna
 • Együnk lassan, ne habzsoljunk. Szánjunk az étkezésre időt.
 • Figyeljünk a bevitt szénhidrátra. Csökkent cukortűrő képesség esetén napi 180 gramm, cukorbetegség esetén napi 160 gramm szénhidrát a bevihető mennyiség. A kalóriára, a zsír és fehérjetartalomra most nem kell figyelnünk.
 • Fogyasszunk alacsony glikémiás indexű (GI)(azaz lassabban lebomló és felszívódó) ételeket, melyek nem emelik meg hirtelen a vércukor szintet.

Diétás napló

Mostantól minden étkezés előtt le kell mérnünk az ételek súlyát a levélmérleggel, és ki kell számolnunk hány gramm szénhidrátot fogyasztottunk el. Így folyamatosan tudjuk követni, hol tartunk az azanapi keretben. Nap végén összesítsük hogy betartottuk-e a bevihető szénhidrát mennyiséget. Mindent jegyezzünk fel egy füzetben vagy egy excel táblázatban.

Honnan tudjuk, hogy melyik ételben mennyi a szénhidrát? 

A csomagolt élelmiszerekre többnyire rá van írva a 100 gramm élelmiszerre vonatkozó szénhidrát tartalom. De létezik olyan honlap, ahova csak beírjuk mit ettünk, mennyit mozogtunk, és mindent kiszámol helyettünk: www.kaloriabazis.hu. Léteznek okostelefonra letölthető alkalmazások is pl. Cal Counter.

Ha magunk számolunk, akkor a fogyasztandó étel súlyát lemérjük és a tápanyagtáblázatban kikeressük az adott étel 100 grammjának szénhidrátértékét. Az étel grammban mért súlyát szorozzuk meg a szénhidráttatalommal, és a végeredményt osszuk el százzal.

Példa: Egy almát szeretnénk megenni. Az alma súlya 120 gramm. A tápanyagtáblázat szerint az alma szénhidrát értéke 7 gramm 100 grammonként. Így 120g x 7g=840g, 840 g/100 g= 8,4 g. A végeredményben látható, hogy egy alma szénhidrát tartalma 8,4 gramm. Főzés esetén minden összetevőt mérjünk le külön-külön, és számoljuk ki a szénhidrát tartalmát. Ezután készítsük el az ételt. Majd mérjük ki, hogy a kész ételnek hány százalékát ettük meg. Pl. főzelék hány merőkanálnyit tartalmaz, és ebből hánnyal ettünk meg. Vannak olyan receptajánló honlapok, ahol a megfőzött étel tápanyagértékeit is megadják pl. www.mindmegette.hu

Vércukor napló

A vércukorszint szoros nyomonkövetése legalább olyan fontos, mint a diéta. Egyrészt látjuk, hogy milyen eredményességgel diétázunk, jól csináljuk-e. Másrészt látható, hogy mely ételek viszik fel jobban a vércukrot, így tudjuk mire vigyázzunk. Terhességi cukorbetegség esetén, ha inzulin kezelés alatt áll a várandós, naponta többször kell megmérni a vércukrot (éhgyomorra, étkezés után 60 perccel, inzulin beadása előtt, rosszullét esetén). Terhességi cukorbetegeknél, akiket csak diétával tartanak szinten, minden nap legalább egyszer éhgyomorra, és egy főétkezés után 60 perccel meg kell mérnie a vércukor értékét. Csökkent cukortűrő képesség esetén heti 3 napon kell cukormérést végezni legalább egyszer éhgyomorra, és egy főétkezés után 60 perccel. A diéta akkor van ideálisan beállítva, ha az éhgyomri értékeknek 5,5 mmol/l alatt maradnak, míg az étkezés után 60 perccel 7,0 mmol/l alatt. A méréseket vezessük egy füzetben vagy egy excel táblázatban és minden héten mutassuk meg gondozó orvosunknak.

Megfelelő testmozgás

A terhesség alatti szénhidrát anyagcsere problémákat a szervezet inzulin érzékenységének a csökkenésére vezethető vissza, melyet a terhesség alatti hormonális változások rontanak. Az inzulin érzékenység és a szénhidrát felhasznállás javítható rendszeres testmozgással. Ha nem ellenjavalt a fizikai terhelés (pl. veszélyeztetett terhesség, vérzés, fenyegető vetélés, koraszülés eseteiben), akkor minimum hetente 3x végezzünk hosszabb, vagy minden nap rövidebb testmozgást. Veszélyeztetett terhesség esetén a napi egészségügyi séta többnyire megengedett. Várandósoknak ideális testmozgás:

 • úszás /aqua fittness
 • kerékpározás/ szobakerékpározás /spinning
 • ellipszis tréner
 • könnyű aerobic
 • kismama torna / kismama jóga

Inzulin kezelés

Amennyiben a diéta és a sport kevés a megfelelő szénhidrát egyensúly fenntartásához, mindenképpen diabetológus orvos, dietetikus szakember felügyelete szükséges. Ilyen esetekben lehet, hogy a terhesség idejére inzulin kezelésre is sor kerül inzulin injekció vagy inzulin pumpa alkalmazásával.