«

»

Tudatos családtervezés az influenzajárvány küszöbén

Tudatos családtervezés az influenzajárvány küszöbén

 

Dr. Kulcsár Andrea
infektológus főorvos, védőoltási szakértő, tanácsadó
ESZSZK

terhes_vakcina_g

A megelőzés szemléletű orvoslás alapja a primer prevenció, melynek alappillére az immunizáció. A védőoltási gyakorlatot a mindennapokban gyermekgyógyászok végzik, míg felnőttkorban utazás, esetleg foglalkozás, ritkábban járványok kapcsán kerül előtérbe. A terhesség alatti immunizáció pedig még az oltó orvosi gyakorlatban is szokatlan, sokak szerint veszélyes beavatkozásnak számít. Így a családtervezési programok egyik fő célja, hogy egészséges újszülött születhessen egészséges, és védett környezetbe, ilyen módon nehezen kivitelezhető. Sajnálatos tény, hogy vajmi kevesen tudják a gyermekvállalás előtt, hogy védettek-e a védőoltással megelőzhető fertőzésekkel szemben, és rendszerint a fiatalok nem veszik komolyan a közelgő influenzajárvány jelentette veszélyeket sem. Gondolkodásukat téves információk befolyásolják az oltóanyagok káros hatásáról és hatástalanságáról, feleslegességéről.

A magyarországi járványügyi helyzet az évtizedek óta sikeresen végzett nemzeti immunizációs program nyomán, kedvező. A klasszikus fertőzőbetegségek eltűntek, alig van ma szakember Magyarországon, aki látott rubeolát, hallott szamárköhögést. Ezt a kedvező állapotot nem szabad állandónak tekinteni! Részben a természet ereje, részben az emberi tudatlanság, az oltásellenző szkeptikusok ellenkampánya nyomán, ma már félő, hogy ismét felbukkanhatnak védőoltással megelőzhető betegségek. A ma fogamzóképes fiatalok védettségüket immunizációval szerezték vagy nem immunizáltak, így esetleg vagy biztosan védtelenek védőoltással megelőzhető fertőzések ellen. A várandós anya és magzata esendő, egészségi állapotuk nagyban függ a környezeti hatásoktól. Számukra minden körülöttük levő személy, beleértve a családtagokat, veszélyt jelenthet. Köztudott tény, hogy a várandósság nemcsak fizikailag, de immunológiailag is kihívást jelent az anyai szervezetre. A várandós anya sérülékeny, immunstátusza gyengébb az átlagosnál. Többek között ezért van, hogy járvány idején elsődleges a várandós anyák és újszülötteinek védelme a megbetegedéstől.

terhesA terhes anya környezetében előforduló kiütéses betegség mindig nagy riadalmat kelt, és az esetek legnagyobb részében téves diagnosztikai lépések, rossz esetben a terhesség terminálása következik be. Hazánkban évek óta nem fordult elő rubeolafertőzés, és nem regisztráltak kongenitális rubeola szindrómát, a rettegetés mégis emiatt van. A félelem azonban teljesen nem alaptalan, mert a környező országokban előfordul rubeola, és az európai lakosságban a rubeola fertőzésre fogékony, fogamzó képes fiatalok számának lassú emelkedését észlelhetjük. Az elmúlt epidemiológiai évben közel ötezer megbetegedés volt Európában, az esetek 90%-a lengyel eredetű infekció volt. A jövőben várható a fertőzés hazai felbukkanása is, csak úgy, mint a kanyaró megjelenése, hiszen az alacsony átoltottságú országokban jelenleg is járvány van (Románia!).

A fiatalok védettsége ellenőrizhető a családtervezési program keretében. Amennyiben az ismeretlen szerostátuszú várandós rubeola gyanús beteggel érintkezett, a várandósság alatt végzett szerológiai vizsgálatot kizárólag referencia laborban szabad elvégezni (OEK Virológiai Laboratórium), mert az álpozitivitás esélye a terhesség miatt nagy. Az értékelést infektológusra kell bízni, önkényesen a terhesség megszakításra utasítást adni nem szabad. Megjegyzem, klinikai tünet nélkül (kiütés!) ne keressünk rubeolát, és kiütés esetén automatikusan ne rubeolára gondoljunk!

Mindezt figyelembe véve a prevencióra kell helyeznünk a hangsúlyt, és élni kell a védőoltás adta oltalommal a gyermekvállalás előtt. Bár végérvényes állásfoglalás van arról, hogy a közvetlenül a terhesség előtt, alatt vagy a szoptatás időszakában alkalmazott immunizáció feltételezett rizikója, káros hatása a terhesség alatt „legyengült” anyai szervezetre, terhelő hatása az éretlen neonatális immunrendszerre, csupán elméleti feltételezés; tervezetten terhesség alatt csak járványveszélyben oltunk.

Családtervezők és várandósok immunizációs útmutatójának főbb lépései:

  • Minden fogékony nő oltása előtt meg kell győződni a terhességről (III-A)
  • Családtervezéskor oltási anamnézis, átvészelt fertőzések rögzítése (III-A)
  • Szükség esetén védőoltással megelőzhető fertőzések szűrése (III-A)
  • Élő-attenuált vakcina nem adható terhesség alatt a teoretikus magzati rizikó miatt (II-3B)
  • Immunizáció miatt terhesség megszakítás NEM szükséges (II-2A)
  • Nem élő vírus és bakteriális vakcinák biztonsággal adhatók terhesség alatt. (II-1A)
  • Élő-attenuált oltás után 28 nappal terhesség tervezhető. (III-B)
  • Szoptatás NEM ellenjavallat (II- 2A) – kivéve: sárgaláz elleni oltás
  • Influenza elleni oltás (szezon alatt MINDEN trimeszterben) javasolt a várandósnak és környezetének

silgard

Szezonális influenza és várandósság

Az anya influenza fertőzése veszélyezteti a magzatot. Az első trimeszterben az influenza fertőzéssel járó lázas állapot magzati fejlődési rendellenességhez, második-harmadik trimeszterben az anyai veszteségen túl az infekció koraszüléshez, az újszülött megbetegedéséhez vezethet. A vírus infekció mellett bakteriális szövődményként pneumococcus, staphylococcus felülfertőzés súlyosbíthatja a várandós állapotát, növelheti a kórházi ápolás idejét. Köztudott tény az is, hogy manapság a kórházi kezelés nosokomiális infekciók miatt további rizikót jelenthet.

A terhesség alatt alkalmazott influenza elleni oltás mellett szóló érvek: csökkenthető az influenza miatti hospitalizáció és halálozás. A várandós anya és környezete oltásával jelentősen csökken az újszülöttkori megbetegedés. Fontos szempont, hogy a 6 hónapos kor alattiak számára influenza elleni oltóanyag és antiviralis kezelés nincs. Az anya oltásával az újszülöttben megjelenő ellenanyagok születés utáni kritikus időszakban képesek megóvni a csecsemőt, amikor is köztudottan súlyos szövődmények várhatók. A terhesség alatt alkalmazott antiviralis kezelésnek a magzatban teoretikusan, a fertőzésnek és a szövődményeknek reálisan káros hatása van. Annak ellenére, hogy jelenleg európai vizsgálattal a tényeket nem lehet alátámasztani, a világban számos tapasztalat és vizsgálat igazolja a terhesség alatti influenza elleni oltás hatékonyságát és biztonságosságát mind a gravidáknál, mind újszülöttjeiknél.

Több millió várandós oltása során csupán pár alkalommal észleltek enyhe nem kívánatos eseményt, és az oltással összefüggésben nem történt idő előtti terhességmegszakadás illetve újszülöttnél károsodás. Az Egyesült Államokban 1995 óta az influenza elleni védőoltás elsődleges célcsoportjai között vannak a várandós anyák, és 2014 óta az oltandók között elsőbbséget élveznek a 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők családtagjaival együtt. Hazánkban a védőoltási gyakorlatról szóló Módszertani levélben évek óta megjelenik a célzott útmutatás, miszerint influenza szezonban a várandósokat gesztációs időtől függetlenül, a szezon közeledtével pedig tervezetten a második harmadtól javasolt oltani. Hazánkban is él a javaslat, hogy a várandósok és a 6 hónaposnál fiatalabbak környezetét influenza elleni oltásban kell részesíteni. A hazai útmutató az európai ajánlást követi. Mindezek ellenére ritka az a gondozó orvos, aki célzottan fókuszál az anyák és a család immunizációjára.

 

kulcsiDr. Kulcsár Andrea csecsemő- és gyermekgyógyász, a fertőző betegségek szakorvosa, védőoltási szaktanácsadóként országos és nemzetközi szaktekintély. Szakértői munkáját 2007-ben és 2009-ben megszerzett nemzetközi bizonyítványok fémjelzik. 1989-től a Szent László Kórház gyermekosztályának orvosa, 2014-től a Gyermek Szakrendelő  főorvosa, eközben 2003 óta a Védőoltási Szakrendelő vezetője, 2015-től a Medikids Gyermekgyógyászati Központ és a Genium Családtervezési Központ munkatársa. Tagja a hazai Oltásbiztonság Csoportnak, a Vaccine Safety Attitudes Training and Communication szervezetnek, az Országos Epidemiológiai Központ Vakcinácinológiai Tanácsadó Testületének, továbbá a Magyar Infektológiai és Mikrobiológiai Társaság vezetőségi tagja. Országos feladatköre a Védőoltási Tanácsadói Hálózat szakmai felügyelete.

Tovább olvasom.