«

»

Védőoltási tanácsadás családtervezés során

889095-injection

Védőoltási tanácsadás családtervezés során

 

A különböző védőoltások a családtervezés idején is tudatos odafigyelést érdemelnek. A családi fészek védi, óvja az újszülötteket, gyermekeket, a család tagjait. A védelem mellett azonban a családtagok veszélyt is jelenthetnek a babákra. A különböző fertőző betegségekkel szembeni immunitás hiánya komoly fenyegetést jelenthet a magzat, illetve a születendő gyermek egészségére nézve, ezért fontos tudnunk: a leendő kismama védett-e bizonyos betegségekkel szemben.

A tudatos családtervezési programban gyermeket vállalók genetikai, családvezetési tanácsadáson vesznek részt, közismertek a terhesség alatti tréningek és szülésfelkészítő foglakozások. Ugyanakkor elgondolkodtató tény, hogy a fertőző betegségek kizárólag abban az esetben okoznak problémát, keltenek sok esetben pánikot, amikor túl vagyunk azon, hogy a baj elkerülhető legyen, pedig a családtervezésnek része a fertőző betegségek megelőzése is.

Felnőttkorban a gyermekkori fertőzések súlyosabb formában, szövődménnyel zajlanak, emellett a terhesség az immunológiai állóképesség csökkenésével járó állapot.

vakcinaA fészek immunizáció célja az újszülött védett fészekbe születése. A program lényege, hogy a gyermeket vállaló családban a szülők és nagyobb gyermek védőoltással megelőzhető fertőzésekkel szemben védettek legyenek.

A családtagok védettségét emlékeztető oltással biztosítjuk szamárköhögés ellen, hiszen a gyermekkori oltás hatása serdülőkorra, fiatal felnőtt korra megszűnik. A szamárköhögés az újszülött számára végzetes betegség lehet. A fiatal csecsemőkorban veszélyessé váló influenza fertőzéstől a család oltottsága óvja az újszülöttet.

A fogékonyak oltásával a bárányhimlő, influenza, rubeola fertőzést tudjuk megakadályozni a családban. A várandósság előtt végzett immunizációval az  anyai ellenanyagokkal védjük  az esendő újszülöttet. Az anyai rubeolafertőzés köztudottan súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodással jár, ugyanakkor nem közismert, hogy a gyermeket vállalók oltottsága nem jelent biztos védettséget, ezt vérvétel után az ellenanyagok kimutatásával lehet  igazolni. A bárányhimlő általában gyermekbetegség, de a családtervezők 5-10%-a felnőttkorra még fogékony lehet a fertőzésre. A terhesség alatt elszenvedett bárányhimlő és influenza fertőzés jelentős anyai kockázattal jár, ami másodlagosan veszélyezteti a magzatot.

Mind a rubeola, mind a bárányhimlő ellen lehetséges védőoltással védekezni. Az élő kórokozót tartalmazó védőoltás – rubeola, bárányhimlő ellen – terhesség előtt (vagy már csak a szoptatás idején) ajánlható fel, majd 28 nap elteltével vállalható a terhesség. A terhesség idejétől függetlenül ajánlott a családtagok, és az anya szamárköhögés és influenza elleni oltása.

A Genium Egészségügyi, Családtervezési és Diagnosztikai Központban a védőoltási tanácsadást Dr. Kulcsár Andrea infektológus főorvos, a Medikids védőoltási szaktanácsadója végzi.

 

Dr. Kulcsár Andrea:

“mindenkinek, aki a betegségeket elkerülni, és nem elszenvedni szeretné”

Naponta szembesülve az elkerülhető szenvedésekkel — védőoltással megelőzhető fertőzések következményeivel — következetesen a megelőzés aktív képviselője lettem. Védőoltási szaktanácsadóként feladatom az oltásokkal kapcsolatos események értékelése, olthatóság eldöntése, egyéni oltási tervek készítése speciális körülmények között (immunológiai sérülés, súlyos alapbetegség, allergia stb.).

Évente közel kétezer egészséges vagy beteg gyermek és felnőtt ellátását végzem a szakrendelésen. Munkámhoz hozzátartozik a folyamatos önképzés, a nemzetközi irodalom naprakész követésével. Több nemzetközi és hazai munkacsoport tagjaként folyamatos tapasztalatcserével igyekszem egységessé tenni a védőoltási gyakorlatot, átadni tudásomat orvosoknak.

Hiszek a megelőzésben, a tudás és a tudatosság erejében.

Állok rendelkezésére oltó orvosnak, oltandó személynek, aggódó szülőknek, mindenkinek, aki a betegségeket elkerülni, és nem elszenvedni szeretné.

Sosem győzködök senkit, a dolgom  ismerni és ismertetni a tényeket, látni az összefüggéseket, megelőzni bajokat. Ha netán valaki azt gondolja, hogy egy misztikus baj hátterében az oltás áll, vagy azt hallotta, hogy ami egy oltás után van, az mind az oltás miatt van… hát beszélgessünk róla.

TOVÁBB A VÉDŐOLTÁSI TANÁCSADÁS OLDALÁRA …